Akıllı telefonların bir gün bile dayanmayan pil ömürleri kullanıcıların en büyük sıkıntısı. Telefon üreticileri ve teknoloji şirketleri, binlerce lira verip akıllı telefon alan kullanıcılarının, 24 saat bile gitmeyen şarj sorununa çözüm üretebilmek için önemli çalışmalar yürütüyorlar.
Bugüne kadar terden, idrardan ve kumdan elektrik üretimi ile pil şarj etmeyi deneyen bilim adamları, bu çalışmalarına bir yenisini daha eklediler.
İngiliz Queen Mary Üniversitesi'nden ve Nokia'dan bazı araştırmacılar, sadece ses dalgaları ile şarj olabilen akıllı telefon prototipi geliştirdiler. Geliştirdikleri prototip telefona nano jenaratörler yerleştiren bilim adamları, yüksek ses ile elektrik ürettiler. Nano jenaratörler, topladıkları sesleri titreşime çevirerek elektrik üretiyor.
Çevresinden topladığı ses ile 5 voltluk enerji üretebilen ve kendi kendini şarj edebilen bu prototip, ileride telefon üreticileri tarafından kullanılabilir. Özellikle çalışmanın içerisinde bulunan Micrsoft'un satın aldığı Nokia, yeni çıkaracağı akıllı cihazlarda bu teknolojiyi kullanabilir.