Yapay zekâ (Artificial intelligence) konusu teknoloji dünyasının en ilgi çekici başlıkları arasında bulunuyor. Uzun yıllardır kullanılıyor olmasına rağmen Apple’ın ‘Siri’ yazılımıyla popüler hale gelen dijital yardımcılar sessiz sedasız etkilerini artırıyor. Söz konusu yazılımlar sağlıktan eğitime, askeri operasyonlardan günlük hayatta gerçekleştirilen çok sayıda eyleme kadar hemen her alanda öne çıkmaya başladı.
 
Bundan 20 yıl öncesine kadar sadece belirli emirlerin yerine getirilmesi ile sınırlı olan konu, aradan geçen süre ve gelişen teknolojik imkânlar sonucu tamamen farklı bir noktaya ulaştı. Artık doktorlara teşhislerinde yardımcı olan yazılımlardan tutun cephede düşmanın tüm olası hareketlerine yönelik senaryolar hazırlayan ‘sanal generallere’ kadar çok sayıda yazılım insan hayatındaki yerini almaya başladı.
 
ROBOTLAR EDİTÖR OLDU
Yapay zekânın son dönemde büyük bir hızla öne çıktığı bir diğer alan ise habercilik ve iletişim sektörü oldu. Aralarında dünyanın önde gelen basın kuruluşları da olmak üzere pek çok basın ve yayın kuruluşu haber metinlerinin yazılması konusunda ‘robot gazetecilerden’ yardım almaya başladı. Öğrenme yeteneği olan akıllı yazılımlarla (Algoritmalar) desteklenen programlar özellikle somut veri ve rakam ağırlıklı haberleri yazma konusunda çok başarılı. Hatta yazılımlar bu alanda o kadar başarılı hale geldi ki hava durumu, spor ve finans gibi haberlerde programlar aynı haberle ilgili olmasına rağmen tamamen kişiye özel binlerce türev haber üretebiliyor. Yazılımlar bunun için tüm dijital kanalları kullanarak bilgilerini güncelliyor. Metinlerin üretim süreleri ise yalnızca saniyelerle sınırlı.
 
SANAL GENERALLER SALDIRIYA GEÇİYOR
Yapay zekânın dev adımlarla ilerlediği en önemli alan olarak ise savunma sanayii gösteriliyor. ABD ordusu son 20 yıldır Ortadoğu’da yürüttüğü operasyonlarda bir dizi yeni teknolojiyi deneme fırsatı buldu. Gelen bilgilere göre akıllı yazılımlar, uydu ve insansız hava araçlarından gelen bilgilerin yanı sıra arazide bulunan askerlerin ürettiği bilgileri topluyor. Ardından düşmanın asker ve silah kapasitesi ile arazi yapısı da kayda geçerek tüm veriler olası saldırı veya savunma senaryolarının geliştirilmesi için kullanılıyor. Böylece sanal yazılımlar sanal generallere dönüşmeye başlıyor.
 
TEŞHİSİ ROBOT YAPACAK KARARI DOKTOR VERECEK
ABD’de pilot proje olarak hayata geçen uygulamalarda akıllı yazılımlar doktorlara teşhisleri konusunda yardımcı oluyor. Buna göre algoritmalar sağlık konusunda yayımlanan tüm literatürü okuyor. Ayrıca ilaç ve alternatif tedaviye yönelik üretilen tüm sektörel bilgiler de yine yazılımlar tarafından kayda geçiyor. Bir hasta tedavi için doktora geldiğinde robot, hastanın hem kişisel sağlık geçmişini hem de kendisine en yakın aile bireylerinin sağlık verilerini inceleyip elde ettiği bilgileri, sahip olduğu devasa veri tabanıyla kıyaslayıp en uygun tedavi yöntemi ve ilaçları belirliyor. Ancak robotun teşhisi doktor için sadece bir tavsiye aracı olarak kabul ediliyor. Son karar yine insan olan doktora bırakılıyor. En azından şimdilik durum bu.

Mahmut Sancak / HT Gazete