Her geçen gün daha fazla akıllı olmaya başlayan bilgisayarlar ve cihazlar, artık insan refleksine benzer tepkiler vermeye başlıyor. Yeni geliştirdiği teknolojileri Intel Developer Forum’da (IDF) ilk kez tanıtan Intel, bilgisayarların ve akıllı cihazların kameralarla daha iyi görmesini, ses tanıma sensörleriyle daha iyi duymasını sağlıyor.

Akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar veya giyilebilir cihazlar... Hepsi insanların hayatını kolaylaştırmak için sunuluyor. Her ne kadar cihaz modellerinin başına ‘akıllı’ kelimesi gelse de insanların reflekslerine henüz yetişemiyorlar. Teknoloji şirketi Intel ise cihazların ve bilgisayarların gözü ve kulağı olabileceği yeniliklerle artık insanlara yakın refleksleri yakalamaya başlıyor.
Intel’in davetiyle gittiğimiz ABD’nin San Francisco şehrinde düzenlenen Intel Developer Forum’da (IDF) bilgisayar ve akıllı cihazlardaki yeniliklerin önümüzdeki dönemlerde nereye ulaşacağına ilişkin ipuçları verildi. Konferans’ın açılış konuşmasını yapan Intel CEO’su Brian Krzanich, bilgisayarların masamızda, çantamızda, giysilerimizde, evlerimizde ve vücutlarımıza olduğunu ifade ederek, “Bu bilgisayarların artık daha fazla insan gibi davranmasını istiyoruz. Artık bilgisayarlarda akıllılık yetmiyor. Bunun için ise birkaç farklı konu üzerinde duruyoruz. Bu konular, hassaslık, akıllılık, bağlanabilirlik ve insanlarla bütünleşme. Bu sayede ise bilgisayar artık neredeyse insan kadar hassas hareket edebilecek” dedi.

UYKUDA BİLE DİNLİYOR
Krzanich’in açıklamasının ardından Intel’in yeni felsefesine ait ürünleri tanıtıldı. En çok dikkat çeken Intel ürünü ‘Smart Sound’ yani akıllı ses özelliği oldu. Bilgisayarlardaki Intel işlemcilerinde kullanılmaya başlayan bu teknoloji sayesinde, yepyeni bir ses tarama ve işleme yöntemi hayata geçiriliyor. Geliştirilen yeni işlemcinin içinde ses için ayrı bir çekirdek kullanılıyor. Bu sayede ise akıllı ses teknolojisine sahip olan bilgisayarlar standart modellere göre çok daha hızlı ve ayrıntılı olarak kullanıcıların seslerini tanıyabiliyor. Sesli olarak komut verildikten sonra bilgisayarlar, çok daha hızlı bir şekilde yanıt verebiliyor ve kullanıcıların taleplerini daha doğru olarak görüntülebiliyor. Ayrıca bilgisayarlar uyku modunda bile sahiplerini dinleyebiliyor. Bu da bilgisayarların veya akıllı cihazların insanları daha iyi duyabileceği anlamına geliyor.
Intel, bilgisayarların insanları daha iyi görebilmesi için ise ’RealSense’ adındaki teknolojiyi geliştirdi. Cihazların üzerindeki kamerasını kullanarak çalışan bu yeni teknolojiyle tüm cihazlar gördüklerini ayrıntılı ve hatasız olarak analiz edebiliyor ve buna göre harekete geçiyor. RealSense teknolojisinin kullanıldığı alanlar ise sınırsız. Evlerde kullandığımız bilgisayarlarda kullanıcıların yüz veya el hareketlerine göre tepkiler veren bu teknoloji, robotlar da bile kullanılarak, yeni bir dönemin kapısını aralıyor. Buna ek olarak oyun sektörü bile RealSense teknolojisiyle değişeceğe benziyor. Oyun enasında oyunseverlerin yüz hareketlerini takip eden Real Sense bu sayede ekranın yönünü ayarlıyor. Bu da kullanıcılara daha serbest bir deneyim sunuyor. 

Otellere robottan servis görevlisi
Intel’in cihazların gözü olması için geliştirdiği ‘RealSense’ teknolojisi robotlarda kullanılmaya başlandı. ‘Savioke’ adındaki bir şirketin geliştirdiği robot, otellerdeki servis görevlilerinin işini elinden almaya aday. Otel müşterilerinin  yiyecek, içecek veya diğer isteklerini odalarına kadar götürebilen Savioke’nin üzerinde bir çekmece bulunuyor. Bu çekmeceye ise müşterilerin istedikleri konuluyor. Odaya giden Savioke bu çekmeceyi açıyor ve müşterilerin isteklerini sunuyor. Daha sonra ise müşterilerden memnuniyet için puanlama yapmasını istiyor. Otelin yol haritası ise görüntü işleme teknolojisi tarafından gerçekleştiriliyor.

Ayşegül’ün teknolojisi damga vurdu
Intel’in Yeni Teknolojiler Dünya Başkan Yardımcısı Ayşegül İldeniz’in alanı içinde yer alan giyilebilir teknolojiler IDF 2015’e damga vurdu. Bir düğmeden bile küçük olan ölçümleme modülü Curie’yi geliştiren ekibin başında yer alan İldeniz, 2020 yılına kadar 50 milyar cihazın internete bağlanacağını hatırlatarak, “Giyilebilir cihazlar ise bunun en önemli parçası olacak. Ancak bunu sadece teknoloji şirketlerinin tek başına yapabilmesi mümkün değil. Intel olarak geçtiğimiz aylarda Google ve lüks saat üreticisi Tag Heuer ile bir işbirliği yaptığımızı duyurduk. IDF 2015’te ise geleneksel saat markası Fossil ile işbirliği yaptığımızı açıkladık. Bu da bizim giyilebilir teknoloji ürünleri alanındaki stratejimizi anlatıyor. IDF 2015’te de bir bisiklete uygulanan ‘Curie’ modülü gösterdik. Bu sayede bisiklet sahipleri yaptıkları hareketleri veya harcadıkları eforları takip edebilecek” dedi.
Ahmet CAN / Hürriyet