Arkeologlar, ağırlığı Boeing 737'yi bile geride bırakan devasa bir dinozor fosili ortaya çıkardı. Adını 20'inci yüzyılın başlarında kullanılan zırhlı savaş gemilerinden alan Dreadnoughtus schrani, keşfedilen en yeni dinozor türü olma özelliğine sahip.

Otçul dinozorun Arjantin'de ortaya çıkarılan 26 metre uzunluğundaki ve 65 tonluk fosilleri, yedi T-Rex'ten bile daha büyük olduğuna işaret ediyor. Karşısına hiçbir dinozorun çıkamadığı tahmin edilen Dreadnoughtus schrani, vaktinin büyük kısmını muhtemelen beslenerek geçiriyordu.

Yeni fosil, dev otçul dinozorların oluşturduğu titanozorlara ait en son ve büyük keşiflerden birini temsil ediyor. Araştırmada yer alan ABD'nin Drexel Üniversitesi'nden Dr. Kenneth Lacorvara, 'yeryüzünde yürümüş dev canlılara ait en iyi fosillerden birini bulduklarını' belirtti.

Scientific Reports dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, fosili bulunan dinozorun 77 milyon yıl önce yaşadığı ve yetişkin boyutuna ulaşamadan öldüğü belirtildi. Patagonya'nın güneyinde 2005 ve 2009 yıllarında yapılan kazılarda büyük kısmı ortaya çıkarılan dinozorun kuyruğu 10 metre, omurgasındaki bir omur ise yaklaşık bir metre uzunluğunda. Dinozorun kalça kemiği ise yaklaşık 2 metre uzunluğuyla ortalama bir insandan büyük.

Arkeologlar, yıllar süren araştırmalar sonucunda Dreadnoughtus schrani'nin kemik türlerinin yüzde 70'ini tespit ettiklerini, fosilin ise yüzde 45'ini ortaya çıkardıklarını belirtti. Araştırmada yer alan Carnegie Doğal Tarih Müzesi'nden Dr. Matthew Lamanna, 'titanozorların çok farklı bir dinozor grubu olduğunu, boyutlarının bir inek ile ispermeçet balinasına kadar değiştiğini' ifade etti. Lamanna, 'birçok fosilin eksik olmasından dolayı henüz en büyük titanozorun tespit edilemediğini' söyledi.

Argentinosaurus adı verilen ve omurgasıyla birkaç kemiğinden başka fosili bulunamayan bir diğer tür, Dreadnoughtus'a en yakın dinozor olarak görülüyor.