Sahip olduğu 350 bin ayna ile en büyük güneş enerjili elektrik santral olarak Şubat ayında faaliyete geçen Ivanpah, her gün çok sayıda kuşun yanarak ölmesine neden oluyor.



ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan ve 140 bin haneye elektrik sağlayan Ivanpah'ta, her 2.2 dakikada bir kuşun öldüğü belirtildi. Güneş santralinin üzerinden geçmeye çalışan kuşlar, saniyeler içinde alev alıyor ve dumanlar çıkararak yere düşüyor.

Vahşi doğa yetkilileri, tesisin sahibi olan BrightSource Energy firmasının konu hakkında acil önlem alması gerektiğini belirtti. Yetkililer, santralin kaya kartalı ve aladoğan gibi 100'den fazla kuşun uçuş yönünde yer aldığını vurguladı.

AP haber ajansının haberine göre, BrightSource Energy firması kuşların ölümünü önlemekten çok ilk olarak kediler için harekete geçti. Şirket, kedilerin avı olan kuşlar yerine her yıl 1.8 milyon dolar mama parası vermeyi önerdi.

Karar, vahşi doğa yetkililerini tatmin etmedi. Yetkililer, kedilere mama dağıtılmasıyla kuşların avlanmasının önüne geçilemeyeceğini düşünüyor. Kuşların ölümünün, kedi maması yerine uçuş rotalarını değiştirecek bir yöntemle çözülmesi isteniyor.