Avustralya'nın Sydney'deki St Vincent's Hastanesi'nde uygulanan yeni teknikle, yaklaşık 20 dakikadır atmayan bir kalp, "kalp kutusu" olarak bilinen makinede canlandırıldıktan sonra hastaya nakledildi. "Durmuş kalple" nakil yapılan ilk hasta olan 57 yaşındaki Michelle Gribilas, ameliyatın üzerinden iki ay geçmesinin ardından kendisini çok daha genç hissettiğini ve şu anda "farklı biri" olduğunu söyledi.

DOĞUŞTAN KALP YETMEZLİĞİ VARDI

Nakilden önce doğuştan kalp yetmezliği bulunan Michelle Gribilas, "Artık tamamen farklı biriyim. 40 yaşında gibi hissediyorum ve çok şanslıyım" dedi. Teknik çerçevesinde canlandırma kutusuna konulan durmuş kalp, sıcak tutuluyor ve ritme kavuşturuluyor. Kalp kaslarında oluşan zararın azaltılması için de organa besleyici sıvı veriliyor.

DAHA FAZLA HAYAT KURTULABİLİR

Dünya çapında denenen "kalp kutusunun", kurtarılan hayatların sayısını yüzde 30 oranında artırabileceği düşünülüyor. Michelle Gribilas'dan sonra aynı teknikle iki başarılı nakilin daha yapıldığı kaydedildi. Nakil, tüm dünyada memnuniyetle karşılanırken İngiliz Kalp Vakfı, olayı, "önemli bir gelişme" olarak nitelendirdi.

Nakil ameliyatlarında kalpler, genellikle beyin ölümü gerçekleşmiş ancak kalbin hala attığı kişilerden alınıyor. Bu kalpler, yaklaşık dört saat süresince buz üzerinde tutulduktan sonra hastalara naklediliyor.