Yurtdışından bin 500 euroya getirilen elektronik cihazın yerlisini 500 euroya üreten genç girişimci Murat Varlıklı, kurduğu şirketle bir yandan tarımda verimliliği arttırırken, diğer yandan da ithalatın önüne geçiyor.
Tarım araçlarına elektronik mekanizmalar ekleyen Ceday, çiftçinin traktörünün kabininden, tohumun toprağa düşüp düşmediğini, hangi arayla dikildiğini, kaç dönüm alan ektiğini ve birim maliyetini görebileceği teknolojik cihazlar üretiyor. 
 
Tohum sayacı ve ön ödemeli kuyu kontrol sistemi üretiyor
 
Türkiye’de üretilmeyen ürünleri ürettiklerini söyleyen Murat Varlıklı, ürünlerinde ağırlığı tarım sektöründe toprak işleme makinelerine yönelik elektronik cihazların oluşturduğunu kaydetti. Pnömatik hassas ekim makinesi, tohum sayacı, sulama kontrol sistemi, ön ödemeli kuyu kontrol sistemi, klimatik ve ilaçlama makinesi kontrol sistemi gibi tarımsal faaliyetlerde verimi arttırmaya yönelik cihazlar ürettiklerini söyleyen Varlıklı, bu sistemlerin üzerine monte edildiği tarım araçları ile birlikte yaklaşık 45 ülkede kullanıldığını vurguladı. Murat Varlıklı, geliştirdikleri Kuyu Kontrol Sistemi ve Isı Nem Ölçüm Cihazı’nın KOSGEB desteği aldığını belirterek, “1999 yılında kurulan şirketimiz, bugüne kadar zaman ve emek tasarrufu sağlayan ürünleri geliştirmek ve bir adım ileriye taşımak için çalışımlarını sürdürdü. Sektörün ihtiyaçlarını belirleme ve ihtiyaçlara çözüm bulma konusunda, lider üreticiler ve temsilcileri ile bilgi birikimlerini ve tecrübelerini paylaşarak ürünlerimizi sürekli geliştiriyoruz” diye konuştu.
 
Tarım sektörü için ürettikleri belli başlı ürünlerle ilgili bilgi veren Varlıklı, Pnömatik Hassas Ekim Makinesi’nin toprağa istenilen aralıklarla tohum bırakılmasını ve Tohum Sayacı ile de tohumun tek tek toprağa düşüp düşmediğini kontrol edebildiğini aktardı. Varlıklı, işlenen alanın büyüklüğünü hesaplamak için Dekar Metre cihazı ürettiklerini, sulama ve ilaçlama makinelerine yönelik elektronik ürünlerinin de bulunduğunu dile getirdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Tezleri Projelerinin Desteklenmesine İlişkin Yönetmelik kapsamında yürütülen ‘Sanayi Tezleri SAN-TEZ Programı’na Elektronik Kontrollü Hassas Ekim Makinesi ile dahil olduklarını belirten Murat Varlıklı, Ege Üniversitesi ve bir tarım makinesi firması ile birlikte bu program için geliştirdikleri ve saha testleri başlayan elektronik kontrollü hassas ekim makinesinin 2015 yılında piyasaya çıkarmayı hedefl ediklerini açıkladı.
 
Desteğe ihtiyaçları olduğunu anlatan Varlıklı, "Devlet 6 yıldır tarım makinelerine hibe destek veriyor. Ancak, tarım makinelerinin üzerindeki elektronik destek kapsamında değil. Bu tür cihazların kullanımının yaygınlaşması içinsöz konusu destek kapsamına alınması bizim gibi teknoloji üreten firmaların gelişmesini sağlayacaktır” dedi.
 
Ürünleri Türkiye’nin döviz kaybını önlüyor
 
Murat Varlıklı, yurtdışından bin 500 euroya getirilen bir elektronik cihazın yerlisini 500 euroya ürettiklerini, ürünleri ile bir yandan tarımda verimliliği artırırken, diğer yandan da ithalatın önüne geçerek ülkenin döviz kaybını azalttıklarını ifade etti. Yazılım şirketi olarak yola çıkan Ceday’ın özel tasarım elektronik ürünlerin üretimine yöneldiğini söyleyen Varlıklı, 2004’ten itibaren ağırlığı tarımsal ürünlere verdiklerini dile getirdi. Varlıklı, ürünlerinin teknolojisini kendi bünyelerinde üreterek kendi cihazlarına adapte ettiklerini belirterek, “GSM altyapısı ile hayal edilen her şeyi yapabiliyoruz. Tarıma yönelik geliştirdiğimiz cihazlarla teknolojiyi tarlaya getirmiş oluyoruz. Bizim cihazları kullanan çiftçi, traktörünün kabininden inmeden tarlayı işleme sürecini kontrol edebiliyor" dedi.
Sedat Alp / Dünya