Teknoloji Gündem

Gurbetteki Türk işadamının sensör mucizesi

TEKNOLOJIGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

25 yıl önce göç ettiği Amerika’da teknolojinin geleceğini keşfedip maddi manevi tüm yatırımlarını bu yöne çeviren İsmail Onat, Nevada’da kurduğu şirketiyle dünyanın önemli bir markası haline gelmiş. Türkiye’de henüz pek tanınmamış olmasını “Bizim reklamımız yok” diye açıklayan Onat, üç kıtaya götürdügü teknolojinin nimetlerini şimdi de Türkiye’ye getirme heyecanında. Program yüklü çantasıyla vatanına ayak basan İsmail Bey, sensörden insansız hava aracına, yapacağı işlerde çok iddialı. Aynı zamanda Türkiye ekonomisine dev katkılar yapmaya hazır olduklarını söylüyor.

“Şu anda bizim Nevada’da sahip olduğumuz know how’ı buraya transfer edelim,  siz de yapmaya başlayın ve ben bunu başka hiçbir ülkeyle paylaşmayayım,  Türkiye ne olur biliyor musunuz? Türkiye insansız hava araçlarında dünyanın en iyi birkaç ülkesinden biri olur. Bu pazarın önümüzdeki 10 yıl içindeki market değeri ise 1 trilyon dolar. Bunun yüzde 20 ya da yüzde 30’unu Türkiye alabilir” diyen TGBCA’nın CEO’su Onat şöyle devam ediyor:  “Bizim yaptığımız sensörleri dünyada kimse yapamıyor, yapamaz ve yapamayacak da…”

TGBCA’nın yaptığı, kimsenin yapamadığı sensörün sahip olduğu yeteneğe gelince, inanılmaz.

Bunu da Onat’ın şu sözlerinden anlıyoruz: “Örneğin madencilik sektörü, parçayı insansız hava aracına taktığınız zaman size nerede altın, doğalgaz, petrol var bütün istatistikleri çıkarabiliyor.”

İlker Tunca Meriç de CEO’suna, “İnsansız hava aracının altına takılacak sensörler,  insansız hava aracından daha önemli bir bilim… “ diyerek destek veriyor.

Onat’ın Türkiye’de tek aradığı alt yapı. Bu konuda taviz yok. “Alt yapı önemli. Direkt bu teknolojileri buraya getirmemiz Telekom şirketleriyle de ilgili. Fiberoptik hatlar olması lazım” diye konuşuyor.

Önemli bir mesajı da, Amerika pazarına girmeyi düşünen girişimci Türk iş adamlarına veriyor.

Aynı zamanda bir danışmanlık firması olan TGBCA’nın, yatırımcılara şirket kurmak dahil her konuda yardımcı olduklarını ifade eden Onat, vergi avantajlarının büyüklüğünü de dile getiriyor: “Nevada’da şirket vergisi, eyalet vergisi yok mesela...”

Türkiye’ye teknolojide yeni bir kapı ve zenginlik açma heyecanını iki aydır kurumlarla, holdinglerle paylaşan İsmail Onat ve İlker Tunca Meriç’le yaptığımız önemli röportajın ikinci bölümüne geçiyoruz. Sözü onlara bırakıyoruz…

 

Başa Dön