Ali Çevik ve Mert Küçük. Bu ikilinin isimleri Silikon Vadisi’nde son haftalarda sıkça duyuluyor. Sebebiyse geliştirdikleri akıllı projeksiyon cihazı ‘Vizera’. Ahmet Can'ın Hürriyet'teki haberine göre standart bir projeksiyon cihazından farklı olarak eşyaların rengini ve desenini ışıkla değiştirebilen bu cihaz, mobilyadan otomotive kadar birçok sektörde devrim yaratabilecek nitelikte. Vizera, mağazada sergilenen ürünlerin üzerine ışık tutuyor. Bu ürünlerin rengine veya desenine karar veremeyen tüketiciler, Vizera ile istediği değişiklikleri saniyeler içinde yapıyor ve beğendikleri renklerle siparişlerini tamamlıyor. Örneğin, koltuk veya otomobil rengi saniyeler içinde değiştirilerek daha hızlı karar verilebiliyor. Böylece şirketlerin  de kira giderlerinin düşürülmesi hedefleniyor.

ANKARA’NIN GİRİŞİMCİLERİ

Ankaralı girişimciler Çevik ve Küçük, 3 yıl önce Vizera projesine başladı. Ortağı Küçük’ün annesinin bir mağazada yaşadığı problem yüzünden Vizera için çalışmalara başladıklarını anlatan Çevik, “Mert’in annesi mağazadan koltuk satın aldı. Ancak verdiği sipariş ile gelen ürün arasında renk farkı vardı. Biz bu fikirden yola çıkarak bir projeksiyon cihazı için harekete geçtik. O dönemde Sanayi Bakanlığı’nın desteğiyle cihazı geliştirmeye başladık” dedi. 3 yıl Türkiye’de çalıştıklarını anlatan Çevik şöyle konuştu: “Türkiye’de belli bir noktada yatırım almamız gerekiyordu. Türkiye’deki yatırımcılarla görüştük. Ancak ABD’deki ekosistemin daha güçlü olması stratejimizi değiştirdi ve ABD’de ofis açtık. İşin aslına bakacak olursak, Türkiye’deki mobilya sektörü bizi buraya noktaya itti.”

Vizera, şu anda ABD’nin en dikkat çeken girişimleri arasında. Geçen hafta Silikon Vadisi’nin önde gelen yatırımcılarının yer aldığı Y Combinator’a katılmaya hak kazandıklarını söyleyen Çevik, “Yatırımcıların karşısına çıkabilmek için bir elemeden geçtik. Projemiz çok beğenildi. Şimdiyse yatırımcıların karşısına çıkıp projemizi anlatacağız. Onlar da tekliflerini sunacak. Bizim için uygun olan rakamı değerlendireceğiz” dedi. Y Combinator, dünyanın en ünlü şirketlerine yatırım yapan fon olarak biliniyor.

Silikon Vadisi’nde kullanılıyor

ÜRÜN satışına başladıklarını ifade eden Çevik, şu anda Türkiye’de Fuga ve Enne Mobilya tarafından kullanılmaya başlandığını ifade etti. Çevik, “Silikon Vadisi’nde de şu anda iki müşterimiz var. Bunun dışında  Fransız lüks mobilya markası ‘Ligne Roset’a kurulum yaptık ve kullanılmaya başlandı” dedi.

Kira giderlerini düşürecek

VIZERA’nın en iddialı olduğu noktalardan biri kira giderlerini düşürmesi olacak. Tek bir modelin farklı renklerini mağazalarına koyan şirketler, söz konusu projektörle bu sayıyı bire indirebilecek. Bu da mağazalarda yer tasarrufu ile beraber kira giderlerini azaltacak.