Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ABD'deki Silikon Vadisi'nde TİM, ODTÜ, TEB ve Intel'le hayata geçirilen T-Jump'ı ziyaret etti. Bakan Işık'ın ziyaretini izleyen Ahmet Can'ın Hürriyet'te yer alan konuyla ilgili haberi şöyle: 

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Silikon Vadisi’nde Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), TEB ve Intel’le birlikte hayata geçirdiği T-Jump İnovasyon merkezini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile birlikte ziyaret ettik.

Dün Hürriyet’in gündeme getirdiği merkezin, teknoloji devlerinin bir araya geldiği ve milyar dolarlık girişimlerin çıktığı Silikon Vadisi’ne Türk girişimlerinin gidebilmesini kolaylaştıracağı açık. San Francisco’nun finans merkezi olarak kabul edilen Market Caddesi üzerinde kurulan T-Jump ile girişimcilerin piyasayı yakından takip etme, işlerini ve fikirlerini geliştirme, büyütme, yeni müşteriler elde etme ve yatırım alma fırsatlarına ulaşmaları çok daha kolay şekilde mümkün olacak. Merkezde ayrıca, yoğunlukla San Francisco’da yer alan girişimcilere yönelik olarak sunulacak olan “Birlikte Çalışma Hizmeti”, merkezin girişimciler tarafından aktif kullanılan bir yer olmasını sağlayacak. Türkiye’de belirli bir eğitim aldıktan sonra San Francisco’ya gelecek girişimciler için özel olarak hazırlanmış programlar ile girişimcilerin hızlı şekilde pazara uyum sağlaması amaçlanıyor.

FASONDA SINIRA GELDİK

Silikon Vadisi ziyareti sırasında T-Jump merkezinde San Francisco’daki Türk girişimcilerle buluşan Bakan Işık, Ar-Ge ve inovasyon yarışında bu merkezlerin önemine dikkat çekti. Işık, “Stanford Üniversitesi’ndeki en başarılı 100 öğrenci büyük şirketlerde çalışmak istemiyor. Kendi şirketlerini kurmak istiyor. Türkiye’de ise ilk 100’e giren öğrenciler arasında kendi şirketini kuranların sayısı ise çok az. Biz bunu aşamıyoruz. Üniversitelerle sanayinin iş birliği yapması gerektiğini söylüyorduk. Üniversiteler bu fikre yaklaşmıyordu. Hâlâ bizi paraya pula karıştırmayın diyen üniversitelerimiz var. Sanayi fason üretimde artık sınıra geldik. Türkiye’nin artık kendi ürünlerini üretmesine ihtiyaç var. Toplumda Ar-Ge ve inovasyon olmazsa olmaz anlayışı benimsendi. Artık girişimciye ihtiyacımız var. Girişimcisi olmayan bir toplumda Ar-Ge ve inovasyon yapılamıyor” diye konuştu.