Bu yıl 11.’si açıklanan “Dünya Üniversiteler Sıralaması”, resmi kuruluşlar, sanayi, akademisyenler, üniversite yöneticileri, öğrenciler ve aileleri için önemli olan “Eğitim”, “Araştırma”, “Atıflar ve Araştırma Etkisi”, “Sanayi Gelirleri” ve “Uluslararası Bilinirlik” başlıkları altında, toplam 13 performans göstergesine dayanıyor. Sonuçlar, Thomson Reuters tarafından yürütülen kapsamlı araştırmalarla belirleniyor.
2012, 2013 ve 2014 yıllarında, dünyanın “en saygın” üniversitelerinin bulunduğu listeye giren ilk ve tek Türk üniversitesi olan ODTÜ, 400 üniversiteden oluşan listede bu yıl ilk 100 üniversite arasında yer alan tek Türk Üniversitesi oldu. Türkiye’den herhangi bir üniversite bugüne kadar ilk 100 listesinde yer alma başarısı gösterememişti.
Listede Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü - C.I.T. (California Institute of Technology) 1. sırada yer alırken, Harvard Üniversitesi 2., Oxford ise 3. oldu. Stanford Üniversitesi 4. sıradaki yerini korurken, geçen yıl 7. sırada yer alan Cambridge Üniversitesi bu yıl 2 basamak tırmanarak 5. oldu. İlk 10 içerisinde yer alan 7 üniversite ABD’den, diğer 3 üniversite ise İngiltere’den. İlk 100 üniversite listesinde, Türkiye’nin dışında sadece 16 ülkenin üniversiteleri yer alıyor.
Sıralamada Türkiye bu yıl gurur verici bir sonuç aldı ve geçtiğimiz yıl ilk 200 üniversite listesinde Türkiye’den bir üniversite bulunurken, bu yıl 4 üniversite bu listeye girdi. Bu üniversitelerin ilk üçünün devlet üniversitesi olması ise ayrıca dikkat çekerken, araştırmayı gerçekleştiren THE yetkilileri bu sıçramada en önemli etkenin, makale atıflarının belirlediği “araştırma etkisi”nden elde edilen yüksek puanlar olduğunu belirtti. Toplam 400 dünya üniversitesine yer verilen “Dünya Üniversiteler Sıralaması”nda Türkiye’den ODTÜ 85. sırada yer alırken, Boğaziçi Üniversitesi 139., İTÜ 165. ve Sabancı Üniversitesi 182. oldu. Sıralamada Bilkent Üniversitesi 201-225, Koç Üniversitesi ise 301-350 bandında yer aldı.
Konu ile ilgili açıklama yapan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, “ODTÜ’nün dünyanın en iyi üniversitelerinin sıralandığı “Dünya Üniversiteler Sıralaması” listesinde dünya çapında ilk 100 üniversite arasında yer alması büyük bir başarı ve gurur kaynağı. Eğitim, araştırma ve bilgi transferi alanlarındaki başarılarımız sürdükçe, uluslararası rekabette konumumuzun da yükseldiğini görüyoruz.” dedi. ODTÜ’nün bu başarısında yer alan akademisyen, idari personel, öğrenci ve mezunları kutlayan Rektör Acar, dünyada ilk 200 üniversite arasında 4 Türk üniversitesinin, ilk 400 üniversite arasında toplam 6 Türk üniversitesinin yer almasının ülkemiz için gerçekten gurur verici olduğunu söyledi. “Başarı gurur verici, ancak bu başarıyı kanıksayamayız, yeterli göremeyiz. Önemli olan, ülkemizin üniversitelerinin uluslararası rekabet gücünün sürdürülebilir olmasıdır.” dedi.
Yurtdışındaki üniversitelerle karşılaştırıldığında mali kaynakların eşit olmadığını belirten ODTÜ Rektörü Acar, Türkiye’de öğrenci başına üniversite bütçelerinin, sıralamada benzer konumda olan diğer ülke üniversitelerinin yüzde 10’u seviyesinde olduğuna işaret etti. Uluslararası düzeyde eğitim, araştırma ve uygulama yapacak üniversitelere sahip olmak ve bu üniversitelerimizin rekabet gücünü sürekli ve kalıcı kılmak için, Almanya’da ve birçok ülkede olduğu gibi, özel destek programları gerektiğini söyledi. Bütçe kadar önemli olmak üzere, akademik ve idari kadro sorunlarının aşılması gerektiğini, devlet üniversitelerinde öğrenci/öğretim üyesi oranlarının bozulmasının eğitimin kalitesini olumsuz şekilde etkilediğini belirtti. Devlet üniversitelerinde çok düşük kalan öğretim üyesi ücretlerinin nitelikli öğretim üyesi temininde ciddi darboğaz oluşturduğunu hatırlatan Acar, sürekli olarak artan eğitim ve araştırma yüküne rağmen idari personel kadrolarının azaldığını ve ücretlerin de çok yetersiz olduğunu ifade etti.