İnsanlık tarihine damgasını vuran operasyondan kötü haber geldi! 67P/Çuryumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına inen Philae modülünün enerjisi tükendi.


 
BİRKAÇ SAATLİK ÖMRÜ KALDI!
 
Kuyruklu yıldızın gölgede kalan kısmında olduğu için pillerini şarj edemeyen Philae, elde ettiği bulguları son anına kada yolladıktan sonra enerjisini tüketip uyku moduna geçti. Sondanın bulunduğu kısmın yavaş yavaş güneş almaya başladığını belirten uzmanlar, bunun çok geç olduğunu, Philae'nin kendini şarj edip görevi sürdürmesi için yeterli vakit kalmadığını belirtti. Uzmanlar, araçtaki panellerin yeteri kadar güneş enerjisi alabilmesi halinde modülün tekrardan çalışma ihtimalinin olduğunu belirtiyor. Philae, kuyruklu yıldıza başarıyla indiğinden bu yana 3 gündür aralıksız çalışıyordu.
 
Philae'nin 2015 yılı sonuna kadar kuyruklu yıldızda kalması bekleniyordu. Uzmanlar, Philae'nin devre dışı kalması halinde bile sondayı kuyruklu yıldıza bırakan Rosetta uzay aracının, yıldızı takip etmeye devam edeceğini belirtti. Rosetta, kuyruklu yıldızın etrafında spiraller çizerek yaklaşmış ve Philae sondasını kuyruklu yıldıza bırakmıştı. Philae'nin kuyruklu yıldızın kafa kısmına ulaşması tam 7 saat sürmüştü.