Teknoloji Gündem

Süper teknolojinin patronu Nevada’lı Türk

TEKNOLOJIGUNDEM.COM / ÖZEL HABER

80 öncesi çok modaydı; Ey Türk titre ve kendine dön.
Jargon ‘siyasi oldu’ gibi görünse de bizim anlatmak istediğimiz tabi ki o değil, şu:
Ey Türk titre ve vatanına dön.
İşte o Türk İsmail Onat. Yoksa ona “Nevadalı İsmail” mi demeliyiz?!
Karar sizin, ama önce onu bir dinleyin…

**

Tam 25 yıl önce uçmuş gitmiş İstanbul’dan. Yıldız Üniversitesi öğretim üyeliğini, mimarlık mesleğini geride bırakarak hem de. Biraz içi buruk, biraz da gözü yaşlı binmiş uçağa. “Sektör orada, doktora orada, gelecek orada” denilince kuş misali konuvermiş Amerika’ya. Sormuş, soruşturmuş, geçmiş Nevada’ya. İnterneti, teknolojiyi görmüş, geleceği keşfetmiş. Yeni kıtadan yorgun kıtanın ‘ay yıldız’ına ilk hosting servisini, ilk online satışı o getirmiş. Çalışma hayatı dur durak demeden sürerken Amerikalı şirket çizgiden çıkınca terk etmiş. İyi ki etmiş, çünkü bugün, Türkiye’ye, Türki Cumhuriyetlere, Türklerin nüfus yoğunluğu olan ülkelere Nevada Eyaleti’nin tüm uzay çağı teknolojisini sunan, getiren, kuran, çalıştıran, eğiten, sertifika veren şirketini kurmuş. TGBCA işte böyle doğmuş. Üstelik Nevada’nın tek yetkili ‘temsilcisi’ olarak…

**

İsmail Bey, 50’lerinde. Dinç, dimdik duruyor. Uzun boylu, ince sakallı, saçlarına kır düşmüş. Türkçeyi unutmamış ama haliyle biraz kaymış. Dile kolay ömrünün yarısında kalbi başka topraklarda atmış. Kelimelerindeki Amerikalı tadını hemen fark ediyorsunuz. Ancak o projelerini anlattıkça, siz onu dinledikçe,  bir beyinle sohbet ettiğinizi anlıyorsunuz. Meğer beyin göçü tersine dönmüş, seviniyorsunuz…

Nevada’dan gelen konuklarımızla ele aldığımız konu ciddi. İsmail Onat ise her alanda iddialı.

Etkili, yetkili ve sahip oldukları alanlar; Temiz enerji, uzay sanayi,  insansız hava araçları, biyoteknoloji, siber güvenlik. Uluslararası ticarette ise uzmanlar. “Öyle bir sensör teknolojimiz var ki TÜBİTAK da, başkaları da yapamaz” sözleri Onat’a ait. Tam bir meydan okuma. İkincisi de yolda: “Bu sensörü takın insansız hava aracına, size, nerede altın, doğalgaz, petrol var bütün istatistikleri çıkarsın…” Bir gönderme de bankalara: “Sanal cüzdanları, teknoloji fuarlarında anlatıyoruz. Henüz burada anlaşılmıyor ama Amerika’da bu sistem kullanılıyor…” Yani gelinim sana diyorum, kızım sen anla…

Türkiye’ye çantası program yüklü gelen Onat, bir ay hesapladığı görüşme trafiğini yoğun talep üzerine iki aya çıkardığını söylüyor. Üniversitelerle, holdinglerle, vakıflarla, bankalarla görüşüyor. Girişimci iş adamlarına, kurumlara, kuruluşlara büyük fırsat penceresini açacak olan teknolojisini pazarlıyor. Pazarlıyor demek hata,  biraz acıtıcı oldu galiba, çünkü Onat, “Ben ülkeme hizmet etmek için geri döndüm” diye konuşuyor. Savunmadan sanayiye, Türkiye’nin yarınları adına, ABD’nin elindeki enerjiyi, sinerjiyi anavatanına transfer etmek istiyor. Mutlak hedef net, win-win…

Ama ‘paragöz’ etiketi yapıştırılmasın diye hemen ekliyor: “Türkiye’nin çok rahat bir şekilde ilk 10’da olan ülkeleri nasıl yakalayabileceğini görüyorum. Bunu yakalamada bizim payımızın da çok büyük olacağını biliyorum. Zaten ülkeme de bu yüzden geldim.”

“Küresel fırsatları kaçırmayın” TGBCA’nın global mesajı.  İsmail Onat’ın Nevadalı şirketinde hizmette sınır yok. İsteyen işadamına, kuruluşa, “Made in Nevada” insansız hava aracını teslim etmekle yetinmiyor. “Yeter” nedir bilmiyor.

Baksanıza;

“Markalarınızı ve şirketlerinizi piyasaya sürmek istiyorsanız bize başvurun. Başarınız için size özel ağlar ve yaratıcı çözümler sağlayacağız” diyen de onlar. İş girişimlerini organize edip, seminerler, konferanslar düzenleyip sertifika veren de…

Profesyonel adımlarla Türkiye ve Nevada’daki hükümetle ilgili görüşmeleri, sözleşmeleri organize edenler de onlar, uluslararası iş ve birleşme sözleşmelerine imza attıranlar da…

Hem göçmen yatırımcı vizeleri için yardım ediyorlar, hem kontrat anlaşmaları için şirketleri temsil ediyorlar. Tek yapmadıkları, özel şirket, devlet şirketi ayırımı! İkisiyle de çalışabiliyorlar.

TGBCA Direktörü İlker Tunca Meriç de patronuna destek veriyor, “Türkiye’nin Amerika’daki teknolojileri çok rahat şekilde alabilecek bir potansiyeli var. Bir Türk olarak, TGBCA olarak, vatanımıza yardımcı olmak istiyoruz” diye konuşuyor.

İsmail Onat tekrar söze giriyor, kilit cümleyi güm diye masaya koyuyor:  “Amerika savunmayı bitirdi artık ticarete açtı”. Bu ifade kritik derecede önemli çünkü, uzun yıllar savunma teknolojisini sınır dışına çıkartmayan Washington kafasının değiştiğinin, TGBCA’nın da büyük bir vizyonla sahaya indiğinin işareti.

İşin tek pürüzlü gibi görünen yanı ise ortaklık payları… Teknolojisini şartsız şurtsuz gönderen Nevada, bir Amerikan şirketi ile işbirliği ve yüzde 51’e 49 oranında tutucu. Ancak Onat’a göre bunun da bir çıkış yolu var…

Sohbetin ana özeti buraya kadar. Teknolojigundem. com’u ziyaret eden, projelerini, şirketin sırlarını paylaşan, kalbini açan Nevadalı İsmail Onat ve İlker Tunca Meriç’le konuşmanın detayları başlıyor…

Başa Dön