Japon bilim adamları, 13 kanser türünün teşhis  edilmesini sağlayan basit bir kan testi üzerinde çalışıyor. Japonya Enerji ve Sanayi Teknolojilerini Geliştirme Kurumu (NEDO), Japon Kanser Merkezi’nin verdiği 65 bin hastanın verileri üzerinde çalıştığı proje başarılı olursa, 5 yıl içinde basit bir kan testiyle 13 kanser türü  belirlenebilecek, ayrıca Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklar saptanabilecek. İki Japon şirketi, bu hastaların kanında, arttığında kansere işaret  eden microARN moleküllerini inceleyecek.

Yaşam süresi uzar

NEDO’nun Başkanı Tomomitsu Hotta, bu moleküllerin 2 bin 500’den fazla  çeşidinin vücutta bulunduğunu ve bunların farklı kanser türlerinin belirlenmesine  ışık tutabileceğini ayrıca bunun mevcut yöntemlerden çok daha hızlı olduğunu  vurguladı. Tomomitsu Hotta, testin geliştirilmesi halinde yaşam süresinin yıllarca  uzatılabileceğine ve bunun Japon endüstrilerinin gelişimine de katkıda  bulunacağına dikkati çekti.

Hangi türleri?

Testin mide, akciğer, karaciğer, yemek borusu, meme, pankreas, kolon, yumurtalık, safra yolu, prostat, mesane kanserleri ile 2 tür beyin kanserinin teşhisini sağlaması planlanıyor. 57 milyon avroluk proje kapsamında üzerinde çalışılan test sayesinde Alzheimer gibi hastalıkların da belirlenmesi öngörülüyor.