Deprem kuşağı üzerinde yer alan Türkiye’de erken uyarı sistemi için bilimsel araştırmalar sürerken, depremi önceden tahmin ettiğini söyleyen araştırmacılara ilgi büyük oluyor.
Bunlardan biri de İzmit’te bir mühendislik firmasında elektronik teknisyeni olarak çalışan Ahmet Yakut.
Radon gazlarının hareketinden yola çıkarak deprem olacak bölgeleri ve büyüklüklerini tahmin etmesiyle sosyal medya üzerinde ilgiyle takip ediliyor.
Antalya’yı da sallayan bugünkü Girit depremini dün akşam sayfasında takipçileriyle paylaşan araştırmacı Ahmet Yakut, geçenlerdeki Nikaragua’daki 7,3 olan depremin büyüklüğünü 7,2 olarak tahmin ettiğini ve bunu da depremden önce yine sayfasında paylaştığını söyledi.
 
RADON GAZIYLA NASIL TAHMİN YAPIYOR?
 
Gün boyu evdeki bilgisayarının açık olduğunu ve dünya üzerindeki radon gazlarının hareketlerini izlediğini söyleyen Yakut, ‘Gözle görünmeyen radon gazının ilk çıktığı bölge ile son bulduğu bölge arasındaki kilometre hesabı ve rüzgarın yönü ile şiddeti arasındaki bağlantılarıyla kendi aralarında hesapladığım değerlendirmeler sonunda hem büyüklüğü yani noktasal hem de alanıyla ilgili tahminler yapıyorum. Yüzde 90-95 oranında tahminlerim doğru çıkıyor’ dedi.
(Radon gazı nedir: Radon kimyasal olarak tepkimeye girmeyen, kokusuz, tatsız ve renksiz olan doğal bir radyoaktif gazdır. Toprak ve kayalar üzerinde yer alan uranyumun parçalanması ile oluşur.)
 
GİRİT DEPREMİNİ ÖNCEDEN AÇIKLADIM
 
'Dün sabah olan Girit depremini dün saat 19:36’da grafik haritamı yayınladım’ diyen Yakut ‘2 saat sonra da genel bir açıklama yaparak –an itibariyle olabilecek deprem 4,3 ile 4,5 arası deprem bekliyorum- demiştim sabah da Girit sallandı ve büyüklüğü 4,6 oldu, Antalya’da da 4,1 hissedildi’ dedi.
Bu tahminini de İran depreminin hemen ardından yaptığını söyleyen Ahmet Yakut, 14 saat önce radon gazı ölçümlerine göre ‘İran hareketli, Akdeniz üzerinde bir sıkışma var. Akdeniz hareketli ve depreme hazırlanıyor’ diye yazdığını da söyledi.


 
YAKIN SÜREDE YİNE AKDENİZ SALLANACAK
 
Herkesin Marmara bölgesi ve  İstanbul depremini yazıp çizdiğini söyleyen Yakut, ‘Ben yine Akdeniz’de bir deprem bekliyorum. Hatay-İskenderun hattından Antalya ve Girit hattına kadar olan bölgenin açıklarında en az 6,2 büyüklüğünde bir sarsıntının olacağını tahmin ediyorum ve 2014 Aralık ayına kadar bir deprem bekliyorum. Afyon Dinar- Kuşadası-Alanya üçgeninde hareketlenmeler devam ediyor. Buradaki hareketlilik beni endişelendiriyor.’ diye konuştu.
 
İRAN DEPREMİNİ 26 SAAT ÖNCE BİLDİM
 
‘6,2 büyüklüğündeki İran depremini hem noktasal hem de yer olarak bildim’ diyen Yakut, ‘Deprem oluktan sonra Akdeniz’in dönülmez bir hareketlenmeye geçtiğini söylemiştim. Ve Akdeniz depremleri başladı’ dedi.
 
YAKIN SÜREDE HANGİ DEPREMLERİ BİLDİ
 
-Geçtiğimiz günlerde 4 büyüklüğündeki İzmir Torbalı depremi: 12 Ekim 2014  (20:55’te yazdım ertesi gün saat 16:18 ‘de deprem oldu)
 
-Yunanistan’ın güneyinde yine aynı tarihte deprem beklediğimi söyledim. Büyüklüğünü 4,5 olarak yazdım (Saat 23:59’da 4,5 büyüklüğünde deprem oldu)
 
-27 Eylül’de 5,0 ile 5,7 arasında bir deprem beklediğimi yazdım. Hatay ve Uşak bölgesinde hareketlenmeler gördüğümü paylaştım. Bu paylaşımdan 13 gün sonra Hatay açıklarında 5,5 büyüklüğünde deprem oldu.
 
AMACIM KİMSEYİ KORKUTMAK DEĞİL
 
Yakut tahminleriyle ilgili son olarak şunları söyled; Amacım kimseyi korkutmak,yada menfaat-çıkar peşinde koşmak değildir.17 Ağustos'u yaşayan bir Gölcük'lü olarak sadece depreme karşı,deprem bilincini arttırmaktır.Ülkemiz bir deprem ülkesi ve her zaman hazırlıklı olmalıyız.Bu her bölge için geçerlidir. Bu olguyu asla unutmadan oturduğumuz evin 1. sınıf ince işçiliğine değil de,zemininden, betonuna kadar her şeyi sağlam ve standartlara uygun olmalıdır. Bizi Türkiye'de korkutan depremler değil, oturduğumuz evlerdir.
Ferhat Esnek / Haber 7