Tüm dünyadan 200 öğretmenle birlikte ABD’deki Uzay ve Roket Merkezi’nde  düzenlenen HoneywellÖğretmenleri Uzay Kampı - HoneywellEducators @ Space Academy (HE@SA) programına katılan dört Türk öğretmen, öğrencilerine matematik ve fen eğitimi konusunda ilham verecek ve kariyerlerini değiştirecek bir deneyim yaşadı.


 
Honeywell (NYSE:HON)  ve A.B.D Uzay ve Roket Merkezi (USSRC)işbirliği ile hazırlanan ödüllü HE@SA kampı, orta öğretim matematik ve fen öğretmenlerinin bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında daha donanımlı olmalarına yardımcı oluyor. Geçtiğimiz 10 yıl içinde uzay kampına 55 farklı ülkenden toplam 2 bin 176 öğretmen katıldı.
 
2004 yılından beri programa katılan öğretmenler, uzay kampında edindikleri tecrübeleri 2 milyondan fazla öğrenciye aktararak pek çok öğrencinin bilim vefen alanında kariyer yapması için ilham kaynağı oldu.
Uzay programının etkileri; öğrencilerin, yerel ve uluslararası alanlarda burs kazanımlarından NASA eğitim programlarına katılımlarına hatta bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik konulu okul sonrası program oluşturmalarına kadar sınıf ortamının çok ötesine ulaştı.
ABD’nin Alabama bölgesindeki Uzay ve Roket Merkezi’nde, bu sene 10’uncu kez gerçekleştirilen kampa, 27 farklı ülkeden 204 öğretmen katılarak bilgi ve becerilerini geliştirme fırsatı buldu. Kampa bu yıl ülkemiz adına Özel Avrupa Koleji’nden Çiğdem Işık, MEF Okulları’ndan Serkan Kurbal ve Hisar Okulları’ndan Özge Aydemir ile Hatice Ergi katıldı.
 
Kampla ilgili değerlendirmelerde bulunan Honeywell Türkiye ve Orta Asya Başkanı Orhan Geniş “Dünya çapında lider bir teknoloji şirketi olan Honeywell; fen ve matematik eğitiminin önemini ve global ekonomi üzerindeki etkisini çok iyi bilmektedir. Motive olmuş bir öğretmen, geleceğin bilim insanları ve mühendisleri olmaları için binlerce öğrenciye ilham verebilir. Honeywell Uzay Akademisi, öğretmenlere daha etkili eğitimciler olmalarını sağlayan becerileri, unutulmaz ve eğlenceli bir tecrübe yaşatarak kazandırıyor ” şeklinde konuştu.
 
Öğetmenler Astronotlar Gibi Eğitim Alıyor
 
Uzay merkezinde astronotlar gibi eğitim gören öğretmenler, öğrencilerinin bilime olan ilgisini artıracak yeni beceriler edindi. Kampta birbirleriyle tanışıp farklı kültürleri öğrenme fırsatı da bulan öğretmenler, toplam 45 saatlik laboratuvar eğitimleri ve saha aktiviteleri kapsamında, özellikle aşağıdaki programlara katılarak, bilgi ve becerilerini artırdılar:
 
• Yüksek performanslı jet simülasyonu
• Senaryo bazlı uzay görevi
• Karada ve suda hayatta kalma eğitimi
• İnteraktif uçuş dinamikleri programı
 
Avrupa Eğitim Kurumları’ndan Çiğdem Kanter Işık kampla ilgili şunları söyledi: “Herhangi bir okulun, öğretmen eğitimlerinde kolay kolay sunamadığı bir eğitim aldık. Dünyanın birçok farklı kültür ve eğitim sisteminden gelen öğretmenlerle interaktif bilgi ve tecrübe paylaşım ortamı bulduk. Daha da önemlisi öğrencilerimize aktarabileceğimiz yepyeni bilgi, deney ve aktivitelerle donandık. Tüm bu süreci mümkün kılan ve programın tümünü çok iyi tasarlanmış bir burs kapsamında sunan Honeywell ailesine çok teşekkürler.”
HE@SA programına katılmak için aday öğretmenlerin kapsamlı bir başvuru sürecinden geçmeleri gerekiyor. Programa seçildikten sonra öğretmenlerin tüm program, seyahat, konaklama ve benzeri giderleri Honeywell tarafından karşılanıyor.