Türk mühendisler ABD donanması tarafından kullanılmaya başlayan lazer silahı benzerinin ilk prototipini tamamladı. ‘Yüksek Güçlü Lazer Silah Sistemi’ prototipi, izlediği hedefe odaklanıp yok ediyor.
 
TÜBİTAK Savunma ve Güvenlik Teknolojileri Araştırma Destek Grubu (SAVTAG) tarafından Mayıs 2013’te proje çağrısı yapılan ‘Yüksek Güçlü Lazer Silah Sistemi’ (YGLSS) projesinde görüşmelerin olumlu sonuçlanmasının ardından teknik ve bütçe çalışmaları geçtiğimiz yıl başlatıldı. Proje için ASELSAN, TÜBİTAK ve Bilkent Üniversitesi ortak çalışıyor. Bütçesi 120 milyon lira olan projenin tasarım çalışmalarında ilk prototip üretildi. YGLS prototipi geçtiğimiz günlerde test edildiği BİLGEM Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü laboratuarındaki sınavı başarıyla geçti. YGLS üzerinde bulunduğu platformun hareketlerinden bağımsız dengeli bir şekilde belirlenen bir hedefi algılayıp takip etti. Sonrasında ise yüksek güçlü lazer hüzmesini hedef üzerine yönlendirip odakladığı noktaya lazer ışını göndererek imha ederken projeyi yakından izleyen Milli Savunma Bakanlığı’nda da yüzleri güldürdü.
 
6 yıl sürecek projede iki ayrı lazer silahı üretilecek. Dört yıllık ilk fazın sonunda üretilecek ilk lazer silahı, hazır tedarik edilecek lazer sistemlerini kullanacak. Projenin ilk fazında farklı teknolojilere sahip yüksek güçlü lazer sistemleri de geliştirilecek. Projenin ikinci fazı için silah sisteminin en kritik bileşenlerinden biri olan geliştirilen lazer kaynakları teknik açıdan incelenecek ve içlerinden biri silah sistemine entegre edilmek üzere seçilecek. İki yıl sürecek ikinci fazın sonunda ikinci silah, yerli lazer kaynağı ile oluşturulacak. YGLSS projesinin önemli ayaklarından biri olan ASELSAN proje kapsamında, yüksek güçlü katı hal lazer kaynağı ve lazer ışınının hedef üzerinde hasar oluşturuncaya kadar odaklanarak tutulmasını sağlayacak ‘hedef algılama ve hedef takip’ sistemlerinin geliştirilmesinden sorumlu olacak.
 
Kara, deniz ve havayı vuracak
 
Lazer silahı kara, deniz ve havada tehdit unsuru oluşturan hedefleri algılayıp takip ederek lazer ışını sayesinde etkisiz hale getirecek. Kilometrelerce ötedeki hedefleri saniyeler içinde yok edebilecek sistem, aynı zamanda çeşitli bombalar için yapılan masrafları da azaltacak. Lazer silahı özellikle insansız hava araçları, güdümlü füzeler, seyir füzeleri ve havan mühimmatlarının imhasında önemli bir rol üstlenecek. Geliştirilecek lazer silahı donanma gemileri ve Kara Kuvvetleri’ne ait araçlarda kullanılabilecek.
 
Gördüğü anda kilitlenecek
 
- Yüksek güç lazeri hedefe odaklanarak gücünü aktarabilmesi
- Hareketli hedefleri imha kabiliyeti
- Üç eksende hareket edebilme
- Dengeli yönlendirme
- Görüntü işleme tabanlı hedef algılama ve takip
- ‘Wedge-stabilization’ yapısı
- Genişletilebilir mimarisi sayesinde ihtiyaca yönelik yeni özellikler eklenebilme
 
 ABD Donanması ilk lazer silahını denedi
 
ABD Donanması, geçtiğimiz Aralık’ta USS Ponce gemisine yerleştirilen ve ‘LaWS’ adı verilen lazer silah sisteminin atış talimi görüntülerini ilk kez yayınladı. Yeni lazer silahı hedef olarak seçilen bir botun üzerindeki patlayıcıyı başarıyla vurdu. 40 milyon dolara mal olan 30 kilovatlık silahın menzili şimdilik sadece 1 deniz mili olarak biliniyor. Silahın, bir insansız hava aracını iki saniyede yok edebileceği belirtiliyor. Amerikan Donanması’nın tanıttığı lazer silahı geliştirebilmek için Rusya, Çin, İsrail ve Almanya’da benzer çalışmalar yapıyor. Benzeri bir lazer silah sistemi Basra Körfezi’nde bulunan bir ABD savaş gemisinin envanterine de alındı.