İvedik Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Hacettepe Teknokenti'nde çalışmalarını sürdüren firmanın Sahibi Ferhat Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ürünün tamamen Türk mühendisleri tarafından tasarlandığını söyledi.

Kuvözü üretme kararını 2011 yılının sonlarında aldıklarını belirten Yıldız, 2012 yılında TÜBİTAK'ın desteğiyle başladıkları projeyi yaklaşık 2 yıllık bir Ar-Ge çalışması sonrasında hayata geçirdiklerini ifade etti.

Özellikle sağlık sektöründe Ar-Ge çalışmalarına yoğunlaştıklarını kaydeden Yıldız, bu yılın başında da ürünün uluslararası standartlara uygunluk belgelerinin tamamlandığını dile getirdi.

 

Seri üretime haziran ayından itibaren başladıklarını anlatan Yıldız, "Bu yıl 50 ürünü son kullanıcıyla buluşturmayı hedefliyorduk. Fakat şunu gördük ki ürün; kalitesi, tasarımı, özellikleri itibarıyla kullanıcılar tarafından çok beğenildi. Hazirandan bu yana, çoğu kamu ihalesi yoluyla olmak üzere 200'ün üzerinde ürün satıldı" dedi.

Ürünün yurt dışından da ciddi talep gördüğünü belirten Yıldız, haziran ayından bu yana Mısır, Endonezya, Pakistan ve Malezya'ya ihracata başladıklarını, Sri Lanka, Belçika, Peru, Litvanya gibi ülkelerle de ihracat konusunda anlaşma imzaladıklarını bildirdi.

Rekabetin güzel bir şey olduğunu ve kaliteyi yükselttiğini belirten Yıldız, ülke içinde ve dışında dünya devleri ile rekabet etmekten memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Ürünün fonksiyonları, tasarımı ve kalitesi ile ön plana çıktığının altını çizen Yıldız, "Bizi en çok sevindiren şey, ürünü piyasaya sürmeden önce iyi kalitede ürün üreten rakiplerimizin fiyatı ürün başına 20 bin dolar civarındayken şu anda 10 bin dolarlara indiler. Biz 200 ürünle bu yıl yurt içi piyasanın yüzde 30-40'ına hakim olduk" diye konuştu.

Daha önce bu alanda faaliyet gösteren ABD'li firmanın ürün sağlayıcısı olduklarını şu an ise söz konusu firmanın Türkiye'deki en büyük rakiplerinden biri haline geldiklerini dile getiren Yıldız, "Bu, bize gurur veriyor. Onlarla eşdeğer cihazlar üretiyor olmak bizim için çok önemli bir şey" ifadesini kullandı.

5 hayati ölçümü kan almadan yapıyor

Ürünün; bebeğin kalp atışını, kandaki oksijen seviyesini, kandaki toplam hemoglobin miktarını, parçalanmış hemoglobin miktarını ve kandaki karbon monoksit seviyesini "kan almadan" ölçebildiğini kaydeden Yıldız, ABD'deki testlerin ardından ürünün anılan parametreleri gösterebilen dünyadaki ikinci ürün haline geleceğini söyledi.

Ürünü geliştirmenin ekonomiye katkısını da değerlendiren Yıldız, "Ortalama bir hastanede bu üründen minimum 10 tane kullanılır. Şu anda 200 ürünle bizim ekonomiye 2 milyon dolar katkımız var. Rakiplerin ürün başına fiyatlarını 20 bin dolardan 10 bin dolara düşürdüğünü de hesaba katarsanız buradan da 1 milyon dolarlık bir kazanım var. Yani ürünün ülke ekonomisine ilk yılda toplam katkısı 3 milyon dolar civarında" dedi.