Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, AR-GE çalışmaları yapan işletmelere özel başlattığı Teknolojik Ürün Yatırım Programı'nın (TEKNOYATIRIM) ilk etapta "sanayi devrimi" olarak da bilinen 3D printerin evlere kadar girmesini sağlayacağı bildirildi.
Alınan bilgiye göre, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 17 Temmuz 2014'de yayımladığı duyuru ile ülke ekonomisine katma değer sağlayacak yeni ürünlerin ticarileştirilmesi, uluslararası pazarda teknolojik ürün ihracatına öncülük edilmesi ve AR-GE kültürünün çok sayıda küçük ve orta ölçekli işletmelere benimsetilmesi amacıyla başlattığı Teknolojik Ürün Yatırım Programı'na (TEKNOYATIRIM) başvuruların başladığını bildirdi.
Teknolojik ürünlerin üretimine yönelik yatırımların destekleneceği ve Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan program kapsamında büyük işletmelerde 2 milyon, orta ve küçük işletmelerde ise 10 milyon lira civarında üst destek limitleri sunuluyor.
Uzun süren AR-GE çalışmaları sonucu yüzde 100 yerli sermaye ile ilk yerli üç boyutluyu yazıcıyı (3D printer) üretmeyi başaran LTS Teknoloji Grup’un Başkanı Talat Sam, bu gelişmenin kendileri için son derece heyecan verici olduğunu belirtti. Sam, “Yenilik gerektiren ve yoğun AR-GE çalışmalarının söz konusu olduğu projelerde özellikle yatırım ve ürünlerin ticarileştirilmesi anlamında ciddi bir desteğe ihtiyaç duyuluyor. AR-GE çalışmaları sonucu 3D printerı tamamen yerli sermaye ile üreterek 3. sanayi devrimine Türkiye’den katkı sağladık. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın TEKNOYATIRIM programı ile artık önümüz açılmış oldu” dedi.
 
-"3D Babayiğidi"nin hedefi
 
Bu programın kendileri gibi çok sayıda firma için motivasyon kaynağı olacağına değinen Sam, ABD Başkanı Barack Obama’nın, geleceğin sanayi devrimini yapacak 3 boyutlu printerın evlere girecek kadar maliyetinin düşürülmesi ve geliştirilmesi yolundaki çağrısına kulak vererek çıktıkları bu yolda 15 bin ila 250 bin dolar arasında satılan 3D printerı 2 bin 500 dolarlık satış fiyatına düşürmeyi başardıklarını anımsattı.
Talat Sam, medya organlarında bu başarısının "3D Babayiğidi" olarak yer almasının bu ürünü ülkemizde evlere kadar ulaştırma misyonu yüklediğini kaydederek, şunları söyledi:
"3D printer, eğitim, sağlık, endüstri, mimari gibi çok sayıda sektöre fayda sağlayacak bir buluş. TEKNOYATIRIM programı sayesinde 3D printerla ilgili sürdürdüğümüz çalışmalarımızı daha hızlı geliştirme fırsatı bulacağız. Bu program sayesinde seri üretime geçip, sanayi devrimi olarak nitelenen 3D printerları
evlere kadar ulaştırmaya sayılı günler kaldı diyebiliriz. En kısa sürede yatırım çalışmalarına başlayarak TETE adını verdiğimiz 3D printeri dünya fiyatlarının çok çok altında satışa sunacağız. TEKNOYATIRIM, bizim gibi sürekli yenilikçi ürünler geliştirme arzusunda olan ve AR-GE çalışmalarına ciddi yatırımlar yapan firmalar için altın değerinde bir fırsat. Bunu iyi bir şekilde değerlendirerek hem ülke ekonomimize katkı sağlayacağız, hem de ülkemizi dünya pazarında çok iyi bir şekilde temsil edeceğiz. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bu çalışmasından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.”