Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in daha önce sözünü ettiği, başta Twitter olmak üzere sosyal medya alanında faaliyet gösteren bir çok şirketin vergilendirilmesi için Hollanda’dan ithal edilen robot program XENON devreye giriyor. Hollanda Gümrük ve Gelir İdaresi’nin yıllardır kullandığı yazılım XENON geçen yıl Türkiye Maliye Bakanlığı tarafından edinildi.

MÜKELLEF Mİ DEĞİL Mİ?

Yakında Hollanda’dan gelecek bir ekip Maliye’de eğitim çalışması yapacak. Sistemin güçlü bir yazılım olduğunu dile getiren yetkililer, anahtar bir kelime girdikten sonra yazılımın internette alışveriş işlemleri tespit ettiğini, daha sonra bu şirketlerin vergi mükellefi olup olmadığının kontrol edildiğini belirtti. Yetkililer, anahtar kelimelerin alış, satış, sipariş gibi kelimeler olabildiğini alanlara, sektörlere göre anahtar kelimelerin tespit edildiğini söylediler. 

GELİRLER TESPİT EDİLİYOR

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in daha önce basın toplantısı yaparak açıkladığı yazılım programı ile internet üzerinden yapılan ticaretin kayıt altına alınması amaçlanıyor. Hollanda Gümrük ve Gelir İdaresi’nin kullandığı XENON web robotunun Hollanda’da başarılı bir şekilde uygulandığını anlatan yetkililer, geçen yıl alınan yazılımın olgunlaşma aşamasında olduğunu söylediler. İnternetten alışveriş ile reklam gelirlerinin yazılım ile tespit edilebildiğini anlatan yetkililer, “Alanlara göre anahtar kelimeler belirleniyor ve yükleniyor buna göre de bir liste çıkıyor. Bu listede çıkan firmaların vergi mükellefi olup olmadığını kontrol ediyoruz” dediler.

ŞİMŞEK NE DEMİŞTİ?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçen hafta katıldığı bir televizyon programında sosyal medya alanında faaliyet gösteren birçok şirket, buna Twitter da dahil, Türkiye’den haksız kazanç elde ettiklerini ve bu kazançtan ödenmesi gereken vergiyi vermediklerini söylemişti. Şimşek Hollanda’dan program aldıklarını açıklayarak “Her şeyi takip ediyoruz. Yazdığımız bazı cezalar var” demişti.