ESET, kuru temizleyicilerde kaç tane USB belleğin ve mobil telefonun kaybolduğunu öğrenmek için İngiltere’de bulunan 500 kuru temizleyici ile birlikte çalıştı. Buna göre ortalama olarak her kuru temizleyicide, kıyafetlerde unutulmuş 4 adet USB bellek bulunuyor. Bulunan cihazlardan birçoğu sahiplerine geri dönerken, %45’i yani yarıya yakını hiç bir zaman sahiplerine geri dönmüyor. *

Kritik bilgiler kaybolabilir

ESET Güvenlik Uzmanı Mark James, “Sahipleri tarafından unutulan bu cihazlar oldukça endişelendiricidir. Özellikle kaybolan cihazlarda bulunan kritik bilgiler bu durumu daha da önemli hale getirmektedir. Araştırmalar sonucunda çıkan en şaşırtıcı sonuç ise bu cihazların birçoğunun sahiplerine asla geri dönmeyişidir. Yani araştırmaya göre USB belleklerden yaklaşık 10 bin tanesi asla sahiplerine ulaşamıyor” yorumunu yaptı.

Çöp ve sonrası…

Mark James, tespitlerini şöyle sürdürdü: “Bu cihazlarının birçoğunun sonu çöp kutusunda bitmektedir ve kim bilir daha sonra nereye ulaşacaklardır. Düşünün ki bu cihazlarda kurumsal olarak çok hassas veriler bulunuyor olabilir. Bu nedenle, bu durum İngiltere ve başka ülkelerin iş dünyası için potansiyel risk oluşturmaktadır. Çünkü bu cihazların siber suçluların eline geçmesi oldukça muhtemeldir” açıklamasını yaptı.