Dünyanın en büyük beyaz eşya ve ev aletleri üreticilerinden BSH (Bosch& Siemens), Almanya ve Çin’den sonra en büyük pazarı olan Türkiye’de yatırımda hız kesmiyor. 6 fabrika açtığı Türkiye’ye her yıl en az 60 milyon euro yatıran şirketin pazardaki toplam yatırımı ise 1 milyar euroyu aştı. Alman dev Türkiye’deki üretim kapasitesini ise 5 yılda 2’ye katlamayı planlıyor.

Bosch, Türkiye’ye yeni yatırım planlıyor
 
Bosch Ev Aletleri, 5-10 Eylül tarihleri arasında Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı - IFA 2014’te son teknoloji ürünlerini görücüye çıkardı. BSH (Bosch Siemens) Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Karsten Ottenberg, fuarda Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, Türkiye’ye yönelik yatırım planlarını açıkladı.
 
Ciroda 3. büyük pazar
 
Türkiye Türkiye’nin ciroda Almanya ve Çin’den sonra üçüncü sırada olduğunu belirten Ottenberg, 1995’ten bu yana Türkiye’ye 1 milyar euronun üzerinde yatırım yaptıklarını, bunun ödüllerini uzun vadede hep aldıklarını ifade etti. Türkiye’ye yatırım yapmaya devam edeceklerini vurgulayan Ottenberg, “Türkiye hem iç pazar hem de ihracat pazarı olarak gelecek için müthiş bir potansiyel taşımaya devam ediyor. Ar-Ge ve inovasyon dahil her alanda kesintisiz yapacağımız yatırımlarla Türkiye’deki büyümemiz sürecek” dedi. Şirketin IFA’da pazara sunduğu yenilikler ve beyaz eşya sektörünün geleceği hakkında bilgi veren Dr. Ottenberg, önümüzdeki 10 yıl içinde küresel beyaz eşya sektöründe büyümeyi gelişmekte olan ülkelerin ivmelendireceğini kaydederek, en fazla inovasyon talebi ve arzının da yine bu ülkelerden geleceğini vurguladı. Türkiye’nin halihazırda BSH Grubu için en önemli ilk 3 üretim, tüketim, ihracat ve Ar-Ge merkezinden biri olduğunun hatırlatan Dr. Ottenberg, “Türkiye, bu altyapı sayesinde yakın gelecekte küresel ölçekte inovasyon ve dünya pazarlarına ihracatta daha fazla inisiyatif alacak” diye konuştu.
 
Pazar payı yüzde 30’a ulaştı
 
BSH Türkiye CEO’su Norbert Klein ise, Türkiye’de iç pazarın çeşitli etmenlerden dolayı yavaş büyüme dönemine geçtiğini, ancak özellikle gelişmekte olan ülkelerden gelecek talebi karşılamak üzere önümüzdeki 5 yıl içinde ihracat odaklı üretim kapasitesini mevcut 4.5 milyon adet düzeyinden 8 milyona çıkartacaklarını kaydetti. Her yıl üretim, Ar-Ge ve bayi ağı yenileme çalışmaları için 50-60 milyon euro yatırım yaptıklarını hatırlatan Klein, “Türkiye’deki mevcut 6 fabrikamızda kapasite artırımı için ek yatırımlar yapmaya devam edeceğiz” dedi. Önümüzdeki dönemde Türkiye operasyonu için birinci önceliğin küresel inovasyon ve Ar-Ge yetkinliklerini artırmak olduğunu söyleyen Klein ayrıca, Türkiye’de yüzde 30 pazar payını geçtiklerini vurguladı.
 
Dijitalleşme ivme kazanacak
 
Sektörde hızlı inovasyonu mümkün kılan mimari platformu yaratmaya yatırım yaptıklarını ifade eden Dr. Ottenberg, bu yıldan itibaren beyaz eşyada dijitalleşmenin ivme kazanacağını savundu. Dr. Ottenberg sözlerini şunları kaydetti: “Dijitalleşme tüketici beklentileri doğrultusunda ev aletlerinde mutfaktan başlayacak. Biz BSH olarak analog teknolojide geleneksel olarak çok iyiyiz. Şimdi dijital devrim ile dijital dönüşümümüzü de tamamlıyoruz. Bu alandaki en büyük icadımız ise sadece Bosch ve Siemens markalarımızın değil evde bulunan tüm farklı markalarda ev aletlerinin birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlayacak teknolojik standartlar ve platform. Home Connect adını verdiğimiz bu bağlantılı iletişim teknolojisine sahip ev aletlerinin Almanya, Fransa, İskandinavya gibi pazarlardan başlayarak 2015 yılından itibaren dünyaya yayıldığını göreceksiniz. Türkiye de tüketici beklentileri açısından çok sofistike ve gelişmiş bir pazar. Türkiye’de de bu yenilikçi ürünleri pazara sunmak için gecikmeyeceğiz.”
 
Evdeki fırınlarda diplomatik kripto
 
Home Connect teknolojisi hakkında bilgi veren Dr. Ottenberg, bu teknoloji sayesinde ev aletlerinin artık markadan bağımsız birbirleriyle iletişim kurabileceklerini ve iPad, iPhone gibi akıllı cihazlarla uzaktan yönetilebileceklerini söyledi. Bu noktada kripto teknolojisini kullandıklarını dile getiren Dr. Ottenberg ayrıca, BSH olarak kullanma kılavuzlarını sanal gerçeklik uygulamalarıyla 3 boyutlu olarak ürüne entegre etme teknolojisi üzerinde de çalıştıklarını belirtti.

Aysel Yücel - Dünya