Yeni kombi alınırken en çok ‘Hangi kombiyi almalıyım?’ sorusu gündeme geliyor. Isıtma sistemleri üreticisi Termo Teknik yetkilileri, gelecek kış daha az harcayıp daha iyi ısınmak ve daha bol sıcak su elde etmek için seçilmesi gereken kombi özelliklerini ve yapılması gerekenleri sıraladı. 
 
Hangi Kombi?
Türkiye’de doğalgaz kullanımının artışına bağlı olarak kombi kullanımı da yayılıyor. Bireysel ısıtma sistemlerinde kullanılan kombilerin kalitesi uluslararası standartlarca verimlilik değerlerine göre sınıflandırııyor. Verimlilik, bir kombinin yaktığı birim doğalgaz başına verdiği ısı miktarını ifade ediyor. Bu anlamda premix yoğuşmalı kombiler, en yüksek verim değerlerine sahiptir.  Ortalama bir premix yoğuşmalı kombi ile yoğuşmasız kombi arasındaki verim farkı yaklaşık (ortalama) yüzde 20’dir. Avrupa’da birçok ülkede yüksek verim değerlerinden dolayı yıllardır premix yoğuşmalı kombiler tercih edilmektedir ve son regülasyonlar ile birlikte konvansiyonel kombi kullanımı durdurulmuştur.
 
Premix yoğuşmalı kombiler yoğuşmasız kombilere kıyasla aşağıdaki özelliklere sahiptir:
 
·         Yüksek verim (Daha geniş modülasyon aralığı)
·         Çevreci (Daha düşük atık gaz emisyonu)
·         Daha sessiz çalışma
·         Daha fazla sıcak su kullanım kapasitesi
·         En son yanma teknolojisi ile tasarım
 
Kombi satın alırken fiyatı ile birlikte bütün bu değerleri ve teknik özellikleri hesaba katmak kombi kullanıcıları için oldukça önemlidir.
 
İngiltere merkezli Ideal Stelrad Group’un (ISG) Kraliçe Ödül’lü (Queen’s Award) Ideal Heating fabrikasında üretilen, Termo Teknik tarafından Türkiye’ye sunulan LOGIC Premix yoğuşmalı Kombi yüzde 109’ a varan enerji verimliliğine sahiptir. LOGIC özellikle çift banyolu  geniş konutlarda önemli avantaj sağlar. Bir konutta iki muslukta kesintisiz sıcak su sunabilen LOGIC, sadece 70 cm yüksekliğe, 39.5 cm genişliğe ve 27.8 derinliğe sahiptir; bu yönüyle mutfak gibi dar alanlarda kurulum ve kullanım için emsallerine oranla çok daha pratiktir.
 
Olmazsa olmaz: Yalıtım
Kombinizin kapasitesi ve verimi ne kadar iyi olursa olsun; kombinizin verdiği ısının evde tutulmasını engelleyen yalıtımsız /hatalı yalıtımlı yapılar ısınmada en büyük sorunu oluşturur. Doğru bir yalıtım ile çok daha iyi ısınmak ve daha düşük enerji sarfiyatı yapmak ekonomik ısınmada asla atlanmaması gereken unsurlardan. Yalıtımı doğru yapılmamış yapılarda istenilen sıcaklık değerlerine ulaşılması ısı kaçakları sebebiyle, çok daha fazla enerji tüketimine, dolayısı ile verimsiz enerji kullanımına sebep olur.
 
Yeterli Panel Radyatör Uzunluğu
Panel radyatörler, kombinizin ürettikleri ısıyı evinize yayarak ısıtma sisteminizi tamamlarlar. Bu anlamda kombinizin yeterli ve verimli ısıtmasının yanında, evinizin metrekaresine doğru oranlanmış bir toplam panel radyatör uzunluğuna sahip olmak şarttır. Aksi halde kombiniz ne kadar verimli ısıtırsa ısıtsın, kombinizin ürettiği ısı evinize eksik hesaplanmış radyatörler nedeniyle yeterince yayılamaz; yeterli sıcaklığa ulaşılamadığından kombinizi daha fazla çalıştırmanıza ve daha fazla enerji sarf etmenize neden olur.
 
Kombi Bakımı
Kombiler, farklı bölümlerden oluşan, birden fazla sisteme sahip, evdeki ısıtma tesisatı ile bağlantısı bulunan cihazlardır. Bu nedenle, tesisattaki ısı üretimini sağlayan kombilerin verimliliğinin sürekli kılınması için yıllık bakımları atlanmamalıdır.
 
Kombi bakımı  birden fazla aşamadan oluşur. Bakım esnasında genellikle cihazın genel durumu yetkili servis tarafından gözden geçirilir; olası yıpranmalar gözlemlenir ve verimliliği etkileyebilecek etmenler değerlendirilir. Eğer dikkat çekici ve arızaya sebep olabilecek veya verimli çalışmayı engelleyebilecek bir durum var ise yetkili servisler kullanıcıyı uyarır. Çoğu zaman, yerinde küçük müdahaleler ile ileride oluşabilecek birçok önemli problem engellenebilir. Bakım sırasında yapılan temizleme ve yanma kontrolleri enerji kayıplarını en aza indirecektir.
 
İhtiyaçlarına uygun doğru kombi seçenler, yalıtımlarını en iyi şekilde yaptıranlar ve yıllık bakımlarını yapanlar önümüzdeki kışı daha az enerji harcaması yapıp, daha iyi ısınarak geçirecek.
 
Isıtma sisteminizi bu dönemde kontrol ettirmek; gelecek kışı konforla karşılamanızı sağlar.