Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri İş Geliştirme Yöneticisi Tolga Bizel, "Endüstri otomasyon sistemlerinin artık üreticinin bir fabrika sürecinde bambaşka özelliklere sahip, başkasının kullanmadığı bir robot hayaline yanıt vermesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

Şirket açıklamasına göre, Bizel, WIN EURASIA Metalworking Fuarı'nda konuşmacı olarak yer aldı. Fuarda Mitsubishi Electric'in e-F@ctory konseptini anlatan ve robot teknolojilerinin satış ve satış sonrası hizmetleri alanında sundukları inovatif çözümler hakkında bilgi veren Bizel, şunları kaydetti:

"Teknolojik gelişmeler ve modern hayatın getirdiği değişiklikler sebebiyle yeni endüstri evresine geçildi. Hayatımız çok hızlı bir şekilde değişiyor. Yeni endüstri evresi de bu ihtiyaca cevap olarak ortaya çıktı. Bir önceki endüstri evresindeki teknolojik edinimlerin üstüne şimdi siber fizik sistemler de yerleştirildi. Bu yeni endüstri evresinin Mitsubishi Electric'teki karşılığı ise e-F@ctory.

Günümüzde insan ihtiyaçları çeşitlendi ve farklılaştı. Herkes kendine özgü bir endüstriyel çözüm arzu ediyor. Endüstri otomasyon sistemlerinin artık farklı renkte hayal edilen bir kola kutusu ihtiyacına, farklı bir süt tadı beklentisine ya da bir üreticinin bir fabrika sürecinde bambaşka özelliklere sahip, başkasının kullanmadığı bir robot hayaline yanıt vermesi gerekiyor."

"Yeni dönemin en önemli farkı siber fizik teknolojileri"

Bizel, Mitsubishi Electric'in oluşan bu yeni endüstriyel ihtiyaçları karşılayabilecek süreçler işlettiğine dikkati çekti. Bunların en başında fabrikanın en alt zemininden en üst yönetim kadrolarına kadarki süreçlerin bütünleştirilmesi aşamasının olduğuna işaret eden Bizel, şu ifadeleri kullandı:

"Bu süreçler içine dahil edilen bütün otomasyon ürünlerinin kendilerine ait bir internet bağlantısının olması gerekiyor. Çünkü modern yaşamda artık hayatında internet olmayan insan neredeyse yok gibi. Bu nedenle bu yeni gelişen trendin gelecekte makineler arasında olması da bekleniyor. Dolayısıyla yeni dönemin en önemli farklılıklarından birisi, siber fizik teknolojilerinin bu süreçlere entegre edilmesi.

Yeni dönem, bir üretim bandının en baştaki öz kaynağından, ürünün şekillendirilip müşteriye gitmesi ve ardından kullanımın sona ermesiyle birlikte tükenen yaşam döneminin tamamının, siber fizik platformlarında takip edilmesi, değerlendirilmesi ve en verimli hale getirilerek, önümüzdeki 50 yılın rekabet koşullarına uyum sağlayacak şekle sokulmasını kapsıyor."