Türkiye’nin faliyete geçen yeni haberleşme uydusu Türksat 4A, artık TV yayınları için hizmet vermeye başladı. 18 Eylül itibarı ile uydu frekanslarının Türksat 4A üzerinden yayınlanmaya başlaması sonrası eski frekanslar iptal oldu.
 
Türksat 4 haberleşme uydusunun yayına girmesiyle beraber, artık tv yayınları bu uydu üzerinden hizmet vermeye başladı. 18 Eylül itibarı ile cihazlarında yeni kanalları izlemek isteyenler uydu alıcılarında VE SMART TV'lerinde Türksat 4A uydu frekans ayarlarını yapmaları gerekiyor.
 
Aşağıda Samsung Smart tv'lerde Türksat 4A Uydusu Kanal-Frekans ayarlama işlemi adım adım anlatılıyor. Aşağıdaki işlemleri uygulayarak, Türksat 4A ayarlarını gerçekleştirebilirsiniz.
 
Dahili uydu kanal listesi nasıl düzenleniyor? Gereksiz kanalları nasıl siliyoruz?.. Smart tv ile ilk defa tanışanlar bu işlevleri ilk başta bulmakta baya zorlanabilirler çünkü bende aynı zorluğu yaşamış hatta kanal taşımayı bir türlü bulamamıştım. Bu yazımda özel bir model belirtmeden son dönemde piyasaya sunulmuş birçok Samsung Smart tv'de (Mesala tüm F modellerinin) uydu tarama ve kanal listesi düzenlemelerin nasıl yapılacağını sizlerle paylaşacağım..


 
Uydu Tarama:
 
İlk kurulumda Samsung yetkilisi yanında getirdiği usb bellek üzerinden kayıtlı kanal listesini televizyonunuza yüklüyor fakat yüklenen liste eski tarihli olduğundan illaki tekrar tarama yapmanız gerekiyor.
 
Tarama yapmak için iki seçeneğiniz bulunuyor; Birinci seçenek de full uydu taraması yapıyorsunuz ve bu tarama sonucu tüm frekanslar taranıp karmakarışık bir kanal listesi önünüze sunuluyor.
 
Full tarama için akıllı tv kumandanızdan Menu tuşuna basıyor ve sırasıyla;
 
Menü > Yayın > Otomatik Ayarlama > Otomatik Ayarlama > Başlama yolunu izliyorsunuz.
 
Full tarama başlattığınızda eski kanal listeniz var ise bu liste siliniyor ve tekrar sıralama yapmanız, gereksiz tv ve radyo kanallarını silmeniz gerekiyor.
 
İkinci seçenekte ise tek tek istediğiniz frekansları tarıyor ve mevcut kanal sıralamanızı kaybetmeden yeni tv, radyo kanallarını televizyonunuza eklemiş oluyorsunuz. Tabi bu yöntem ile yeni frekansları da televizyonun dahili uydu alıcısına ekleme imkanınız bulunuyor.
 
Tekil tarama için akıllı tv kumandanızdan Menu tuşuna basıyor ve sırasıyla;
 
Menü > Yayın > Kanal Ayarları (Listenin altında) > Manuel Ayarlama > (Hotbird yada Türksat) Tara > Ara yolunu izliyorsunuz.
 
Tara menüsünde Transponder başlığı seçiliyken enter tuşu ile transponder yani frekanslar listesini açıyor ve burada taramak istediğiniz frekansı buluyorsunuz. Tekrar enter tuşuna basarak seçimi gerçekleştiriyorsunuz. Eğer yeni bir frekans ekleyecekseniz transponder listesi açıkken yukarıya gidiyor ve listenin en başından bir öncesine yani YENİ seçeneğine gidiyor, enter tuşu ile seçimi yapıyor, Frekans, Simge hızı, Polarite değerlerini girip yeni frekansı akıllı tv'nize ekliyorsunuz.
 
Tekil frekans taramalarında mevcut kanal listeniz silinmez. Yeni bulunan kanallar listenin sonuna eklenir.(Uydu tarama ile ilgili sorularınız olursa yorum panelinden gönderebilirsiniz.)
 
Samsung Smart Tv’ler için Kanal Listesi Düzenleyici
 
Kanal Taşıma:
 
Televizyonu ilk defa kullanmaya başladığımda kanal taşıma işlevini bulmak ve bulduktan sonra kullanmak gerçekten benim için baya zor olmuştu. Ayrıca sistemin biraz zahmetli olması, tv kanallarının topluca değil de tek tek taşınıyor olması da 2bin'den fazla kanallık listeyi düzenleme de epey bir zorluk çıkarmıştı. Şimdiden kolay gelsin.
 
Kanal taşıma için sırasıyla;
 
Menü > Yayın > Kanalı Düzenle > (Taşınacak kanalın üzerine gelip) Kumandadan A tuşuna bas > (Aşağı yukarı yön tuşu ile) Kanalı yeni yerine taşı ve Enter tuşu ile taşımayı bitir.
 
Şimdilik kanal taşımanın tek yolu bu. Diyelim ki 500, 501 ve 502. sıradaki 3 tv kanalını en başa 1, 2 ve 3. sıraya taşıyacaksınız, tek tek sırayla kanalları A tuşu ile seçip, kanal numarasını basıp kanalı yeni yerine enter tuşu ile bırakacaksınız. (Enter tuşu kumandanızdaki yön tuşlarının ortasındaki tuş oluyor. Kendisine siz seçim tuşuda diyebilirsiniz.) 
 
(Kanal taşıma ile ilgili sorularınız olursa yorum panelinden gönderebilirsiniz.)
 
Kanal Silme:
 
Samsung Smart tv'lerde kanal silme neyseki taşıma işlevi gibi tek tek yapılmıyor. Aşağıda anlatacağım şekilde kanal listesi düzenlemeye girecek ve silinecek kanalları tek tek seçip sonrasında toplu silme yapacaksınız.
 
Kanal silme için sırasıyla;
 
Menü > Yayın > Kanalı Düzenle > (Silinecek kanalın üzerine gelip) Kumandadan enter tuşuna bas > (Silinecek kanalların hepsini seçtikten sonra) Kumandadan C tuşuna bas ve onay ekranında Evet seçeneğini seçerek silme işlemini tamamla.
 
(Kanal silme ile ilgili sorularınız olursa yorum panelinden gönderebilirsiniz.)
 
Kanal Listesi Yedekleme:
 
Bu kadar uğraşıp dahili uydu listesini düzenledikten sonra yedeğini alıp saklamamak olmaz. Hemen aşağıda göreceğiniz yolu izleyerek mevcut kanal listesinin tamamını usb belleğe yedekleyebilir ve lazım olduğundan tekrar fazla uğraşmadan televizyonunuza geri yükleyebilirsiniz.
 
Liste yedekleme için sırasıyla;
 
Menü > Yayın > Kanal Ayarları > Kanal Listesini Aktarın > Yönetici pin girin (Değiştirmediyseniz 0000) > USB'ye gönder
 
Tabi bu işlemi yaparken televizyonunuza bir usb bellek bağlamayı unutmayın. Listeyi geri yüklemek istediğinizde de aynı yolu izleyip USB'den alın komutunu seçerek yedek listeyi geri yükleyin.
 
 
Türksat otomatik arama frekansı bilgileri aşağıdaki gibidir ;
Frekans                                            : 11844 MHz
Polarizasyon                                    : Dikey – V – (Vertical)
Sembol oranı (Symbol Rate)         :  2222 Ksymb     FEC: 3/4
Frekans                                            : 11747  MHz
Polarizasyon                                    : Yatay -H – (Horizontal)
Sembol oranı (Symbol Rate)         :  27500 Ksymb     FEC: 5/6