Bugün Gazetesi'nden Murat Gülderen'in haberine göre  Son 10 yıla kadar elektronik sektörünün kalbinin attığı ve bir cihaz almak için uzun kuyruklara girildiği Sirkeci Doğubank, en kötü günlerini yaşıyor. Türkiye’nin her yerine yayılan ve her gün farklı kampanyalarla dikkat çeken teknoloji marketlerin rekabetine dayanamayan yılların elektronik hanı, müşteriye hasret kaldı.
 
ESNAF BUNALIMDA
 
Doğubank İşadamları Derneği Başkanı Mahmut Demirdoğan, 1971 yılında Doğubank’a geldiğini belirterek şunları söyledi: “Son 10 yıla kadar buralarda iğne atsan yere düşmezdi. Elektronik pazarının nabzı burada atardı. Ancak hem teknomarketlerin yayılması hem de devletin kapasitemize göre bir otopark yapmaması bizim cazibemizi ortadan kaldırdı. iPhone 5S ve Samsung Glaxy S5 dahil her üründe piyasanın en az yüzde 5 altında satış yapmamıza rağmen kimse bize gelmemeye başladı. 400’ün üzerinde esnafımızın çoğu günlerce siftah bile yapamadan kepenk kapatıyor. Özellikle beyaz eşya satışı sıfıra indi. Esnaf bunalıma girdi. Müşteriye güler yüz gösterecek hal bile kalmadı.”
 
CİRO YÜZDE 1'E İNDİ
 
Doğubank cirosunun 10 yıl öncesine göre yüzde 1'lere kadar indiğine vurgu yapan Demirdoğan, rekabete dayanamayan onlarca esnafın da battığını kaydetti. Demirdoğan dükkanlar sürekli el değiştiriyor. Artık biz de kimseyi tanımıyoruz. Müşteriyle diyalog bile kurulmadan satış yapılmaya çalışılıyor" dedi.
 
OTEL YAPACAKLAR
 
Mahmut Demirdoğan esnafta artık dayanacak güç kalmadığına vurgu yaparak “Önümüzü göremediğimiz için esnaf dükkanlarını satabilir. Ünlü bir iş adamı buraya büyük bir otel yapmak istiyor. Bunun için görüşmeler devam ediyor” diye konuştu.
 
1 HAFTADIR iPHONE 6 SATIYORUZ
 
Çoğu eski esnafın Doğubank’ı terk ettiğini de anlatan Demirdoğan şöyle devam etti: “Eskiden burası dünyanın en kaliteli cihazlarını satardı. Şimdi sahte Çin ürünleri ağırlık kazandı. Birkaç kaliteli esnaf kaldı. Bu halde bile en yeni cihaza ilk önce Doğubank esnafı sahip olur. Mesela şu an Türkiye’ye gelmediği düşünülen iPhone 6 ve 6 Plus cihazlarını biz yaklaşık 1 haftadır satıyoruz.”
 
EN İYİ KİRALAR BİZDE
 
Demirdoğan'ın verdiği bilgiye göre, esnaf, sattığı uluslararası markalı ürünlerde teknomarketlerden daha cazip garanti veriyor.
Standart uygulamanın dışında en çok yerinde hizmeti ve ürün değişimini Doğubank veriyor.
 
FİYATLAR DÜŞTÜ
 
Birkaç yıla kadar Doğubank'ta 5 bin dolardan aşağı dükkan bulunamadığını da dile getiren Demirdoğan, şimdi kira fiyatlarının ortalama
3 bin liraya kadar düştüğünü ifade etti.
 
1953'TE KURULDU
 
Doğubank İş Hanı 1953 yılında İzzet Şefikzade tarafından inşa edildi. Adını o dönemde binada faaliyet gösteren Doğu İnşaat İşleri’nden
alan han, sonra Şefikzade tarafından işhanı şekline getirildi. Depolarla birlikte 482 dükkanın bulunduğu 8 katlı işhanında tüketici elektroniği satan 300 dükkan yer alıyor.