Teknoloji Gündem

Korona virüs günlerinde yükselen uygulama ne kadar güvenli?

BBC'ye konuşan Cluley, Zoom ile ilgili şunları söyledi:

"Şimdilik birçok kişi Zoom'u ilk defa kullanıyor ve görüşmelerinde istenmeyen kişileri nasıl engelleyeceklerine dair güvenlik ayarlarından haberdar olmayabilirler." 

"Muhtemelen online olabilmek için kullanım hükümleri ve koşulları metinlerini de okumadan 'Evet'e basarak geçiştiriyorlar. Zoom ve diğer video uygulamaları şimdi çok değerli bir hizmet sunuyor ama insanlar online olmak için acele etmek yerine tercihleri konusunda çok dikkatli olmalı." 

Surrey Üniversitesi bilgisayar bilimcisi Prof. Alan Woodward ise İngiliz hükümetinin daha dikkatli olması gerektiği uyarısını yapıyor: "İngiltere hükümeti brifinglerinin yapıldığı kamu yayınlarını kimin dinlediğinin önemi yok." 

"Ama, yalnızca katılımcıların dinlemesi için düzenlenen, benim de katıldığım hükümet brifinglerinde Microsoft Teams platformu kullanılıyor." 

"Zoom'un herhangi bir sorun yarattığına dair bir kanıt yok ama bu olağandışı zamanlarda yalnızca denenmiş test edilmiş sistemleri kullanmak anlamlı olur. Ayrıca ne kullanırsanız kullanın, kesinlikle son sürümünü kullanmalısınız." 

Gizlilik ihlali kaygıları neler? 

Zoom, hizmetlerini incelemek ve kullanışlı araçlar sunabilmek için çok geniş çaplı veriler topluyor. Siber dünyada kullanıcıları korumak için kampanya yürüten ABD merkezli Electronic Frontier Foundation adlı sivil toplum kuruluşu Zoom ile ilgili kişisel veri güvenliği kaygılarını şöyle sıralıyor: 

Zoom toplantısını başlatan kişi, katılımcıların aktivitelerini izleyebiliyor, Zoom pencereleri nerede aktif nerede değil görebiliyor. Uygulama ayrıca, yöneticilere kullanıcıların aktiviteleriyle ilgili ayrıntılı performans değerlendirmesi yapabiliyor, toplantı süreleri ve sayısı temelinde sıralama görebiliyor. Bir kullanıcı Zoom aracılıyla herhangi bir konuşmayı kaydediyorsa, yöneticiler bu içeriğe erişebilir. Bir toplantı devam ederken veya bittiğinde yöneticiler her bir katılımcının işletim sistemi, IP adresi ve konum verisi, cihat bilgisini görebiliyor. Zoom hakkında CNBC'de yayımlanan 26 Mart 2019 tarihli bir haberde de, şirketin Çin'de çok geniş bir mühendis ekibi bulunduğu yazılmıştı. 

Şirketin Mart 2019 tarihli halka arz prospektüsündeki ifadelere dayandırılan haberde, Zoom'un Çin'deki araştırma geliştirme merkezlerinde 500'den fazla çalışanı olduğu ve bu rakamın da tüm çalışan sayısının %30'una denk geldiği belirtildi. 

Zoom'un yazdığı belgede şu ifadeler vardı: "Ürün geliştirme ekibimiz büyük oranda, personel maliyetinin daha düşük olduğu Çin'de konuşlu." 

Güvenlik kaygılarına rağmen, Zoom uygulaması giderek yaygınlaşıyor ve bireylerin de kullanım koşulları, gizlilik şartları metinlerini hemen onaylamadan önce ayrıntılı okumaları tavsiye ediliyor. 

  • Korona virüs: Solunum cihazı nedir, Türkiye'de kaç adet var?
  • Korona virüs salgınında son durum ne?
  • Korona virüs ile mücadele için uzman tavsiyeleri: Egzersiz yapın, sigarayı bırakın, sağlıklı beslenin
  • Korona virüsle ilgili umut veren beş haber

Bir yorum yazın

Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Başa Dön