Teknoloji Gündem

Siber saldırıların verdiği zarar 700 milyar dolar

ÖNLEM ALINMALI

Geleneksel fidye yazılımı saldırıları halen hem tüketiciler hem de işletmeler için siber dünyanın en gözle görülür tehditlerinden biri. Geleneksel saldırılar genellikle, kötü amaçlı e-pos-ta ekleri, web tarayıcılar ve üçüncü parti uygulamalar yoluyla yayılırken, WannaCry, Windows'un pek çok sürümünde bulunan MS17-010 adlı bir güvenlik açığından faydalanıyor. Çok kısa bir süre içerisinde, 150'ye yakın ülkede 200 bin sistem saldırıdan etkilendi. Türkiye de yoğun saldırıya maruz kalan ülkeler arasında 14'üncü sırada yer aldı. Geniş çaplı siber saldın sebebiyle bazı şirketler faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı. Dünyanın bu saldırıyla dikkatini çekti ama tehlikeler bununla sınırlı değil.

Telekom operatörleri adına yollanan sahte e-faturalarla ve kargo şirketleri adına yollanan sahte adres değişikliği formları ile sıkça saldırılar yapılıyor. Bu saldırılarda özellikle fidye yazılımlarının bir çeşidi olan Cryptolocker çok fazla kullanılıyor.

Kullanıcıların güvenlik açıklarını bulan korumayı zamanında uygulamaları bu gibi saldırıları engellemek için hayati önem taşıyor. Özellikle şirketler büyük tehdit altında. Yazılım açıklarını bulup korumayı zamanında uygulamak ve sunucuları güncel tutmak günümüz işletmeleri için büyük bir zorunluluk haline geldi.

Başa Dön