Teknoloji Gündem

Siber saldırıların verdiği zarar 700 milyar dolar

YENİ TEHLİKELER

Nesnelerin interneti ile birlikte her geçen gün daha fazla uygulama ve cihaz birbirine bağlanırken kurumlar da büyüyor ve BT sistemleri genişliyor. Bu da daha fazla saldırı potansiyelini beraberinde getiriyor. 2017 yılında, fidye yazılımlarının özellikle nesnelerin interneti platformlarının yanında, POS cihazları ve ATM'ler başta olmak üzere PC dışındaki platformlara da yayılması tehlikesi mevcut.

Bulut tabanlı sistemler, 4G/5G mobil teknolojileri ve BYOD olarak tanımlanan ve kişilerin şirketlerin kaynaklarına kendi kişisel cihazları üzerinden erişim sağlanması, kurumların güvenliğe daha fazla önem vermesine yol açıyor.

EY Türkiye Danışmanlık Bölümü Direktörü Ümit Şen, Türkiye'deki kurumlar için siber güvenlik risklerinin dünyadaki gelişime benzer şekilde sürekli artış gösterdiğini ve özellikle hedefli saldırılarda yoğun bir artış gözlemlediklerini söylüyor. Ümit Şen, "2015 sonunda gerçekleşen hizmet dışı bırakma saldırıları ve 2016 sonlarında bankaları hedef alan siber saldırıları bu eğilim içinde değerlendirebiliriz. EY'nin raporlarında özellikle finans, ulaştırma, enerji, sağlık, haberleşme gibi kritik altyapı ve/veya veri ihtiva eden sektörlerin öncelikli hedefler arasında olduğunu görüyoruz" diyor. Ülkemizde risklerin algılanışı ve yönetimin de sektörel bazda farklılık gösterdiğini ifade eden EY Türkiye raporuna göre, bu alandaki en büyük problemlerin başında siber güvenlik, bilgi güvenliği, kişisel verilerin korunması gibi konularda bilinç seviyesinin oldukça düşük olması geliyor.

Başa Dön