Teknoloji Gündem

Uzmanlar katil robotların yasaklanması için BM'yi uyardı

İngiltere'nin neredeyse Red Arrows jeti büyüklüğündeki insansız hava aracı Taranis, BAE Systems şirketi tarafından geliştirildi. BAE aracın çok sayıda silahı uzun mesafeye taşıyabilecek şekilde dizayn edildiğini ve tam otonom unsurlar barındıracağını söylüyor. ABD'nin Sea Hunter otonom savaş gemileri tek bir mürettebat üyesi olmadan denizde uzun süreler kalmak için üretildi, hatta limana giriş ve limandan çıkışında da kendi kendine rehberlik ediyor.

Phantom Works, Northrop Grumman, Raytheon, BAE Systems, Lockheed Martin ve General Dynamics'in de aralarında bulunduğu, Batılı silah üreticileri, BBC'nin röportaj talebini reddetti. Bunu bile bu alanın tartışmalı tarafının bir göstergesi olarak algılamak mümkün. Otonom askeri teknoloji sadece insanların yürüttüğü askeri operasyonları desteklemek için kullanılabilir mi?

Danışmanlık şirketi PricewaterhouseCoopers'ta savunma bölümünün başı Roland Sonnenberg, savaş simülasyonu, lojistik, tehdit analizi ve ofis görevlerinin daha alelade ancak aynı derecede öneme sahip işler olduğunu ve robotlar ile yapay zekanın yerine getirebileceğini söylüyor. Yapay zeka gerçek dünyaya etkili bir şekilde uygulanabildikleri ölçüde faydalılar ve ancak şirketler, tüketiciler ve halklar teknolojiye güvenirlerse ve sorumluluk sahibi şekilde davranırlarsa geniş çapta kullanılabilirler. diyor. 

Başa Dön