Teknoloji Gündem

Teknolojiye büyük destek

Üretime ve ihracata katma değerli ürünlerin payının artırılması yönünde çalışmalar uzun süredir devam ediyor. Ancak stratejik bir hedefle verilen destek aracılığıyla ticarileşen ürünler henüz piyasada çok fazla yer almadı. Geçen ay başlatılan yeni teşvik programı ile ise yüksek teknolojiye sahip katma değerli ürünlerin geliştirilmesi ve ihraç edilmesi yönünde önemli bir adım atıldı. Programda özellikle KOBİ’ler öne çıkarılıyor ve ilk defa teknolojik üretime dayalı destek geliyor.


Gözde Yeniova’nın Ekonomist Dergisi’ndeki haberine göre Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ülke ekonomisine katma değer sağlayacak yeni ürünlerin ticarileştirilmesi, uluslararası pazarda teknolojik ürün ihracatına öncülük edilmesi ve AR-GE kültürünün çok sayıda küçük ve orta ölçekli işletmelere benimsetilmesi amacıyla Teknolojik Ürün Yatırım Programı (Tekno Yatırım) adıyla bir program başlattı. Türkiye’de bir ilk olan bu projeyle, vergisel destek sağlayan projelerin ötesinde, maddi destek sağlanmış olacak. Uluslararası düzeyde rekabetçi ekonomik yapının tesis edilmesi amaçlanan projeyle aynı zamanda yüksek teknolojili alanlardaki şirket sayılarının artırılması ve teknoloji tabanlı yüksek katma değerli şirketler kurulması hedefleniyor.


Programın bütçesi de gerçekten bir teşvik sağlayacak büyüklükte. Tekno Yatırım programına 2014 yılı için ayrılan bütçe 120 milyon TL olarak belirlendi. 2014-2019 yılları arasında ise toplam 854.4 milyon TL hibe desteği kullandırılması planlanıyor.

Başa Dön