Teknoloji Gündem

Turan Erdoğan'ın Vestel hayalleri

2011'de Marsilya'da kurulan şirketin bu büyük başarısına yeni bir tartışma eşlik ediyor: Şirketin yüzde 95 hissesine sahip olan ve tasarım ile üretim işlevlerinin önemli bir bölümünü gerçekleştiren Çinli Tinno Mobile Technology şirketi ile ilişkisi nedeniyle Wiko'nun kimliği sorgulanıyor. Ancak bu, internet sitesinin açılış sayfasında "İfademiz ve sesimiz, 'Fransız' ilhamı ve vizyonu sağlayacak şekilde Fransa'da tanımlanmış ve geliştirilmiştir" yazan Wiko'nun başarısını engellemiyor.

Erdoğan'ın Wiko'dan etkilenmesi, bir anlık bir durum değil. İstanbul'da Vestel'in başarılı 2014 performansının ve bunun hisse değerine yansımasını anlattığı finansal sonuçlar toplantısında, uluslararası rekabet ve Xiaomi'nin uluslararası pazardaki yükselişini sorduğumuzda da Erdoğan, "Xiaomi'yi de takip ediyoruz ama Wiko'nun başarısını yakalamak istiyoruz" demişti. Erdoğan, kendileri ile Wiko arasında derin bir SWOT analizi yapmış durumda. Ulaştığı en önemli sonuç olarak, "Wiko, bizim üretim kapasitemize sahip değil; telefonlarını Çin'de ürettiriyor" diyor. Bu bakış açısıyla bakıldığında Vestel, Wiko'nun Fransız olduğundan daha fazla Türk görünüyor.

Ancak konu sadece ulusal telefon meselesi değil: Wiko'nun ürünleri 70 eurodan başlayan fiyatları ile Vestel'in yaklaşık 250 euroya karşılık gelen giriş düzeyi fiyatının üçte birinin altında. Aynı derecede önemli bir diğer fark ise, Fransa'da Francois Hollande hükümetinin Fransız malı ürünleri kullanmaya yönelik açık bir çağrı yapması. Türkiye'deki politika daha çok Türkiye'de yatırım yapmaya ve vergi ödemeye zorlama şeklinde ortaya çıkıyor. Aradaki nüans, sonuçlara bakıldığında dikkat çekici farkın oluşmasında önemli bir etkene dönüşüyor.

Bu etkiyi anlamak için, ayrıntılara bir göz atmak yeterli. Vestel'in en önemli sorunlarından biri, yeni girdiği bu alanda takas ederek çözemediği patent hakları. Kullandığı patentli teknoloji için telefon başına 30 dolar maliyete katlanan Vestel'in, destek olarak bu patent giderinin karşılanması talebi ile henüz bir gelişme yok. Ar-Ge çalışmalarının ilerlemesi ve kendi patentlerini oluşturması ile bu sorun-dan kurtulacak ya da bu maliyeti düşürecek olan Vestel, şu anda uçmasını zorlaştıran bu ağırlığa katlanmak durumunda.

Başa Dön