Teknoloji Gündem

Turan Erdoğan'ın Vestel hayalleri

Vestel'in müşteriye dokunma araçları, sürekli iyileştirme için önemli bir baz yaratmaya aday ancak Vestel'in şu anda yapması gereken, "iyi telefonu" ortaya çıkarmak. Yeni nesil üreticilerin büyük bölümünün yaşadığı sorunda olduğu gibi Vestel de "yerli" olma etiketini yabancılara göre daha çok eleştirilen olma unvanıyla birlikte taşıyor. Bunu aşmak için gereken paradigma değişiminin önemli ayaklarından biri iyi ürün.

Vestel, MWC'nin ardından mart-nisan döneminde piyasaya süreceği Venüs Plus ve 2015'in sonuna doğru piyasaya sunmayı planladığı Venüs 2 ile bu konuda hızlı adımlar atmayı planlıyor. Bu, premium ürünlere doğru bir yolculuk olacak. Erdoğan bu konuda iddialı; "Burada şunu gördüm: Bizim yol ha-ritamız doğru. Renkler, daha yuvarlak kenarlar büyük üreticilerle aynı. Telefonun içinde zaten çok fazla farklılık yok; sekiz çekirdek, AMOLED cam gibi özellikler yaygın görülüyor" diyor.

Kozmetiğin çok öne çıktığı yeni telefonlar arasında Vestel, estetik yapılmış Plus ile bu trendi yakalıyor olacak. Erdoğan, kendi deyişiyle "yanarlı dönerli", rengarenk, piyano bitirişli telefonlar ve İsviçre saati görünümlü akıllı saatleri fuarın en ilgi çekici iki unsuru olarak not almış durumda. "Deri kayışlı akıllı saatler... Doğrusu bu çünkü saat de cep telefonu da kişisel ürün. Bu yüzden saate dünya-nın parasını veriyoruz" diyor. Bu bakış, Vestel'in cep telefonunda gitmeyi planladığı yöne işaret ediyor.

MWC'ye ikinci defa katılan Vestel, burada yeni bir oyuncu. Üstelik geçen sene sadece maketlerin bulunduğu standında ilk olarak gerçek Venüs telefonlarını sergiliyor. Mahalleye yeni geldiklerini gizlemeyen Erdoğan, kuralları belirleyen bir oyuncu havasına girmiyor ve burayı bir öğrenme alanı olarak niteliyor. Ancak bu öğrenme çok büyük bir değişimi hedefliyor. Yazılım/donanım işini çok iyi yaptıklarını söyleyen Erdoğan, bununla tatmin olmayarak Vestel'i bir teknoloji ve çözüm şirketine dönüştürmeleri gerektiğini ifade ediyor.

Bu, Vestel'in asıl büyük oyunu olabilir. Dünya çapında olay yaratan Xiaomi, ilk telefonunu çıkarmadan bir yıl önce işletim sistemini piyasaya sürerek teknoloji tutkunlarının dikkatini çekmeyi başarmıştı. Samsung, en pahalı kategorisinde satılan Note 4 Edge'in ekranının kıvrımını yaparken televizyon ekranları için geliştirdiği teknolojisini uyarladı. Apple, iPhone'u ödeme çözümü olarak konumladı. Bütün bu örnekler Vestel'in özellikle cep telefonu üretimi ile birlikte teknoloji ve çözüm şirketi olmaya doğru ilerlemesinin yerinde olacağını gösteriyor.

Ancak fırsatlar bununla sınırlı değil; kutunun dışında düşünen ve cesur olan şirketler hiç beklemedikleri noktalara ulaşabilir. Erdoğan'ın gözdesi Wiko'nun kayıt sponsoru olduğu MWC'de yaka kartı ile fuar alanına girmek için fotoğraflı kimlik göstermek gerekirken uygulamayı cep telefonuna indirenler turnikeleri kolayca aştı.

İki sene önce kutularında alıcısını bekleyen yüzlerce adet dergi ise, bu yıl yerini NFC veya QR kod ile internetten indirilen dijital yayınlara bıraktı. Bu değişimi hayal edebilen ve uyanıkken yakalayabilenler için yol sonuna kadar açık. Erdoğan'ın hayalleri çok iddialı; gerçeğe dönüşmeleri için Vestel'i bu yolda hızla ilerletmesi gerekiyor. (KEREM ÖZDEMİR/FORTUNE DERGİSİ)

Başa Dön