Teknoloji Gündem

Yeni düzenlemeler telefonu zorluyor

KÜÇÜLME BEKLENİYOR

MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, 3 bin 500 TL altındaki cihazlarda 12 ay taksit uygulamasında bir değişiklik olmaz ve döviz kurlarında istikrarlı bir ortam oluşursa, ortalama cihaz birim fiyatlarının bir miktar düşüşle 2 bin TL civarında olacağını öngörüyor. Bu durumda satılan cihaz adedinin 9-10 milyon aralığında ve toplam cep telefonu cirosunun da 20-21 milyar TL civarlarında olmasını bekliyor. Bu doğrultuda da 2019'da sektörün geçen yıla göre adet bazında yüzde 17, ciro bazında ise yüzde 20 daha küçüleceğini tahmin ediyor.

MOBİSAD'a göre, büyümenin sağlanması için cep telefonu vergilerinin yeniden düzenlemesi, yolcu beraberinde gelen cihazların kayıt bedelinin ülkedeki vergilendirmelere paralel hale getirilmesi, ikinci el cihaz pazarının güvenli bir pazar haline getirilmesi için kayıt altına alınması ve vergi düzenlemesinin yapılması gerekiyor. Ayrıca yerli üreticilerin vergisel mevzuatlarının gözden geçirilmesi, dünya çapındaki şirketlerle rekabet edebilir hale getirilmesi ve marka değerlerinin yükseltilmesine yönelik adımlar da atılmalı. Burada vergi konusu önem kazanıyor.

Mayıs ayı başında cep telefonlarında uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranları yeniden belirlendi. Yeni düzenleme uyarınca, ÖTV matrahı 640 TL'yi aşmayan cep telefonları için yüzde 25, 640 TL ile bin 500 TL arasında olanlar için yüzde 40, bin 500 TL'yi aşanlar için ise yüzde 50 oranında ÖTV tahsil ediliyor. Tüketicilere sunulan cep telefonlarının büyük çoğunluğunun ithalatla tedarik edildiği dikkate alındığında, ithalat ve ihracat miktarlarının izleyeceği seyir cep telefonu piyasasını yakından ilgilendiriyor. 2018 yılında ithal edilen cep telefonu miktarı önceki yıla göre yüzde 20 oranında düşmüştü.

Geçen hafta yurtdışından getirilen cep telefonlarının Türkiye'de kullanımına ilişkin düzenlemede de değişikliğe gidildi, iki yılda bir tane olan cep telefonu getirebilme olanağı üç yılda bir olarak değiştirildi. Ayrıca bu telefonun başka birine verilmesinin önüne geçmek için sadece yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarda kullanılması koşulu getirildi.

HMD Global Türkiye Ülke Müdürü Sertaç Şener, değişen vergi sistemi ve dalgalı döviz kurları nedeniyle 2019'da pazardaki daralmanın devam edeceğini öngörüyor. Şener, "Tüketici tercihlerinin üst segment ürünler yerine giriş ve orta segmentteki ürünlere kayacağını düşünüyoruz. Biz de HMD Global olarak Nokia markamızla bu segmentlerde yeni ürünlerle konumumuzu güçlendirmek istiyoruz" diyor.

Başa Dön