Wandera isimli bir mobil güvenli firması yaptığı açıklamayla, App Store‘da bulunan 17 uygulamada clickware tespit etti. Bu uygulamalar, kullanıcının kontrolü olmadan bir internet sayfası açabiliyor, arka plandaki reklamlar ile kullanıcıya farkettirmeden etkileşime giriyor. Bu yazılımların sebebi ise internet sitesindeki reklamların üzerine tıklayarak gelir elde eden kötü niyetli kişiler.

17 iOS uygulaması arasında üretkenlikten seyahate farklı kategorilerde uygulamalar yer alıyor. Ayrıca, söz konusu uygulamalar çeşitli ülkelerde faaliyette. Dikkat çeken detay ise tüm uygulamaların AppAspect Technologies Pvt tarafından geliştirilmiş olması.

Tehlikeli uygulamalar aşağıdaki gibi sıralanıyor.

RTO Vehicle Information
EMI Calculator & Loan Planner
File Manager – Documents
Smart GPS Speedometer
CrickOne – Live Cricket Scores
Daily Fitness – Yoga Poses
FM Radio – Internet Radio
My Train Info – IRCTC & PNR
Around Me Place Finder
Easy Contacts Backup Manager
Ramadan Times 2019
Restaurant Finder – Find Food
BMI Calculator – BMR Calc
Dual Accounts
Video Editor – Mute Video
Islamic World – Qibla
Smart Video Compressor

iPhone, iPad ya da iPod touch’ınızda bu uygulamalardan herhangi biri varsa, hızlı bir şekilde silmeniz gerekiyor. En iyi senaryoda, bu uygulamalar internet sitelerini açıyor ve reklamlara sizin haberiniz olmadan tıklıyor. Bunun zararlarından biri de telefonunuzun bataryasının daha hızlı boşalmasına neden olmak. En kötü senaryoda ise şifrelerinizin ya da kişisel verilerinizin kötü niyetli kişilerin eline geçmesi olabilir.