Birim fiyatı 200 dolar altı olan cep telefonları için gözetim uygulaması getirildi. 200 dolar altı cep telefonlarının vergileri kendi bedelinden değil, devletin belirlediği bedel üzerinden hesaplanacak!

Geçtiğimiz Mart ayında akıllı telefon vergilerine getirilen yüzde 1‘lik ek verginin ardından bugün de Ticaret Bakanlığı resmi olarak gözetim uygulamasını duyurdu. Resmi Gazete’nin bugün yayınladığı yeni tebliğe göre, 8517.12.00.00.11 numaralı gümrük tarifesi kapsamında 200 doların altında birim fiyata sahip cihazların ithalatı, İthalat Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek gözetim belgesi ile yapılabilecek.

6 aylık geçerlilik süresine sahip olacak gözetim belgesi ile gözetime tabi tutulan bir ürünün ithali, idare tarafından belirlenen tutar üzerinden vergi ödenmesi ile gerçekleşebilecek. Bu alınan yeni karar ile uygun fiyatlı cep telefonlarının da yurt dışından getirilmesi zorlaşacak gibi duruyor.

Gözetim Belgesi detayları
Yerli üreticinin korunması ve ithalattan kaynaklanacak vergi kayıplarının önlenebilmesi için eşya ithalatında birim başına asgari bir fiyat belirlenme uygulamasıdır. Bu kapsamda vergi hesaplaması ise telefonun bedeli üzerinden değil, bakanlığın belirlediği bedel üzerinden gerçekleşecek.

200 dolar altı tüm cihaz ithalatları için gözetim belgesi alınması gerekecek ve bu belgenin gümrük idaresine ibraz edilmesi zorunda olacaktır. Gözetim belgesi taleplerine ilişkin başvurular, Ticaret Bakanlığı internet sitesine elektronik imzayla yapılabilecek. Gözetim uygulaması kapsamında 6 aylık geçerlilik süresine sahip bu belgenin başvuları e-devlet üzerinden de gerçekleşebilecek