İsviçre merkezli düşünce kuruluşu Global Coalition For Efficient Logistics’in (GCel) G-20’de özel sektörü temsil eden B-20 görev güçleri için hazırladığı dijital çağın ekonomiye etkileri araştırmasında, Türkiye’nin dijital ekonomide yüksek performans ile ticaretini yıllık 36 milyar dolar artırabileceği ortaya çıktı. Türkiye bu artışla 2.39 milyon kişilik yeni istihdam yaratabilecek. Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan GCel’in G-20 ülkelerinde şirketlerin ve vatandaşların eğilimlerini ölçen araştırmasına göre, Türkiye dijital ekonomiye geçişte şu anda 1.15 ile 2.37 puan aldığı 6 alanda yüksek performans sayılan 4.5-5 puan alması halinde ticarette yıllık 16.3 milyar dolar da tasarruf yapabilecek. 

GCel’in G-20 Ekonomi Bakanları zirvesi kapsamında dün düzenlenen B-20 Dijital Ekonomi Konferansı’nda gündeme gelen araştırması tüm G-20 ülkelerini kapsayacak. Şu ana kadar Türkiye dahil 5 G-20 ülkesinde ticarette dijital çağın etkileri ölçüldü. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Cansen Başaran Symes’in de katıldığı toplantıda, dijital çağa ayak uydurmanın ölçüldüğü 6 alanda Türkiye’nin aldığı puanlar paylaşıldı.

6 ALANDA PERFORMANS
GCel’in, entegrasyon, e-belge, kargo güvenliği, takip ve görünürlük, yetkinlik ve süreçler şeklinde belirlediği 21. Yüzyıl’da Altı Unsurlu Ticaret Verimliliği Göstergeleri (21-6 ETEI), 5 puan üzerinden değerlendiriliyor. Sektörlerin, sistemlerin, büyük ve küçük şirketlerin birbirleriyle uyumunu ölçen entegrasyonda Türkiye 1.15 puan alırken, sevkiyatta verimliliği ölçen süreçlerde 2.24, e-belgede 1.64 takip ve görünürlükte 1.58, işgücü kalitesini ölçen yetkinlikte 1.46 puan aldı. Türkiye’nin en yüksek performans gösterdiği alan ise 2.37 puan ile kargo güvenilirliği alanında oldu.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da ekonomide verinin bugün artık para kadar kıymetli olduğunu belirterek, “Nasıl ki kullanılan paraya güvenmeden ekonomi işlemezse veri kullanımına ilişkin güven olmadan da dijital ekonomi işlemez. Dünyada dijital ekonominin gelişiminin, kişisel verilerin korunmasına ilişkin karşılıklı güven ortamının tesisi ile olacağının bilincindeyiz” dedi.

İLGİ YÜKSEK
Ağustos 2015 itibariyle Türkiye, Hindistan, Suudi Arabistan, Endonezya ve Avusturalya’da yapılan araştırma G-20 ülkelerinin nüfusunun yüzde 32’sini temsil ediyor. Katılımcıların yüzde 89’u dijital ekonomi- nin öneminin farkında olduklarını vurgularken, bu oran Türkiye’de yüzde 91.9 olarak en yüksek oran şeklinde gerçekleşti. 

Hülya GÜLER / Hürriyet