Bilim insanları, organ yetmezliğine çare olması ümit edilen önemli bir gelişmeye imza attı. 3D yazıcılarda, nakledilecek karaciğer, böbrek ve kalp gibi organların kan ihtiyacını karşılayacak karmaşık damar yapısı geliştirildi.
Damar sistemlerinin 3D yazıcılarda üretilmeye başlanması, mevcut organ nakillerinde de hücrelerin oksijen yetersizliğinden ölme riskini ortadan kaldırabilir. 3D yazıcılarda hastaların kök hücrelerinden oluşturulması beklenen organların risk ihtimalini ortadan kaldırarak nakledilebilmesi umuluyor.

3D yazıcılarda geliştirilen yeni yöntem, Sydney, Harvard, MIT ve Stanford Üniversitesi araştırmacılarının gerçekleştirdiği çalışmada elde edildi. Çalışmada en gelişmiş biyo-yazıcıları kullanan araştırmacılar, karmaşık damar sistemini temsil edecek çok ince ve küçük lifler üretti.
Üretilen lifleri insan endotelyal hücreleriyle kaplayan bilim insanları, ardından hücrelerle zengin protein tabanlı bir zarla lifleri örttü. Işık yardımıyla katılaştırılan materyalden daha sonra lifler çıkarıldı ve ortaya karmaşık damar yapısını temsil eden hücre ağı kaldı.

Araştırmacılar, biyo-yazıcı alanındaki çalışmaları oldukça artırabilecek olan bu gelişmenin, yakın gelecekte organ naklinde yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırabileceğini belirtti.