Çok yakın bir zaman önce 3D yazıcı kullanarak, insan dokusundan, damarları, kollajenleri ve biyolojik molekülleri bulunan küçük bir kalp üreterek bilim dünyasının dikkatini çeken bilim insanları şimdi de kompleks damar ağı üretmeyi başardı.

3D yazıcı ile kompleks damar ağı üretildi!
3D yazıcıların hayatımıza girmesiyle birlikte birçok alanda yaşanan gelişmeler, gelecekte bizleri nelerin karşılayabileceği konusunda fikir sahibi olmamıza yardımcı oluyor. Özellikle sağlık alanında bilim insanlarının 3D yazıcıları kullanarak gerçekleştirdiği çalışmalar ve aldıkları sonuçlar insan sağlığı konusunda bizleri büyük gelişmelerin karşılayacağının sinyallerinin veriyor. Yakın bir zaman önce bilim insanları tarafında 3D yazıcı kullanarak, insan dokusundan, damarları, kollajenleri ve biyolojik molekülleri bulunan küçük bir kalp üretilmesi bunun en büyük göstergesi. Bu gelişmenin yaşanması özellikle organ nakli bekleyen hastalara büyük moral verdi.

Her gününü kendisine uygun bir organ bağışı yapılacak mı diye bekleyerek geçiren insanların sayısı her geçen gün artmakta. Fakat bu olumsuz tablo gelecekte bizlerin karşısına çıkmaya bilir. Bunun en büyük göstergelerinden biri olan 3D yazıcı kullanarak üretilen kalp, aslında bu durumu gözler önüne sermeyi başarmıştı. Bu çalışmanın gerçekleşmesinden çok kısa bir süre sonra şimdide Rice ve Washington Üniversitesi bilim insanları, üç boyutlu yazıcı ile kompleks damar ağı basmayı başardıklarını duyurdu. Sağlık alanında çok büyük bir başarı niteliği taşıyan bu gelişme bu alanda gerçekleştirilecek birçok çalışmanın da önünü açmış durumda. 3D yazıcı ile üretilen kompleks damar ağı vücutta yer alan kan, hava, lenf ve diğer sıvılar içinde yer alan doğal geçiş yollarını taklit ediyor. Bu çalışmayı gerçekleştiren bilim insanları bu gelişmede fonksiyonel organ ya da daha temel aşamada dokulara besin sağlayabilen bir altyapıyı kurduklarını belirtiyorlar.

Üç boyutlu yazıcılar gelecekte hayat kurtaracak
Birçok üniversite tarafından özellikle sağlık alanında üç boyutlu yazıcılar ile gerçekleştirilen çalışmaların sürdürüldüğü ve bu çalışmaların giderek artacağı belirtilirken, sağlık alanında üç boyutlu yazıcı ile kalp ve kompleks damar ağının üretiminin başarılması sonucunda gelecekte birçok insanın hayatının kurtulacağı düşünülüyor.