Aylardır beklediğimiz yeni teknoloji 4.5G’ye geçmek için sadece üç gün kaldı. 1 Nisan itibariyle cep telefonu kullanıcıları bu teknolojiye geçmeyi heyecanla bekliyor. Ancak 4.5G öncesi tarifeler konusunda endişeler de yaşanmıyor değil. Mobil internette on kata kadar hız getirmeyi vaat eden 4.5G’nin abonelerin şu anki tarifelerini de zorlayabileceği görülüyor.
İnternet paketlerinin çabuk tükenebilecek olması şu dönemde abonelerin aklını en çok kurcalayan konulardan biri.

Daha yüksek hız daha çok veri tüketimini sağlayacağı için 250 MB’lik, 1 GB, 2 GB’lik internet kotaları bulunan tarife sahiplerinin de tarifelerini gözden geçirmesi gerekiyor. 1 Nisan’da 4.5G’ye geçmek için uyumlu sim kart, uyumlu akıllı telefon ve uygun tarifeye sahip olmak şart. Operatörler de yeni teknolojiye yönelik yeni tarifelerini piyasaya çıkarıyor. Bireysel ve kurumsalda ayrı paketleri var. 4.5G öncesi tarifelere mercek tuttuk.

İçerik tüketenlere
-  Saniyeler içinde film indirilmesi gibi kolaylıklar ve hız getirecek olan yeni teknoloji, 1 GB, 2 GB’lik kotaları kısa sürede bitirebilir. Halen 250 MB’lik internet kotası bulunan tarifeler var. Mobil interneti, çok fazla veri tüketmeyen haber okuma ve basit işlemler için kullananlar kota sorunu yaşamayacak. Ancak cepten devamlı film izleyen, yüksek boyutlu indirme işlemleri yapanların kotalarını gözden geçirmesi gerekiyor. 4.5G’nin tam hakkını verebilmek için 10 GB ve üzeri kotalar gerekecek. Çünkü son teknolojiye uygun bir filmi indirmek 4 GB’lik kotayı tüketebiliyor.

-  Türk Telekom, 4.5G tarifesini ilk açıklayan operatör oldu. 12 aylık taahhüt karşılığında girilebilen Bol ve Hızlı adlı tarifelerle 4.5G hızlarını sunacak. ‘Bol ve Hızlı Tarifeleri’ olarak duyurulan kampanya, 25 TL’den başlayarak 45 TL’ye kadar ücretlendirilmiş. Taahhütsüz olan aylık ücretlendirmeler ise 10’ar TL daha fazla. Ailece Tarife ile 5 kişiye kadar aile üyesi4.5G’li tarifeye geçebiliyor. 

Her yöne 5000 dakika konuşma, 15 GB internet, grup içi sınırsız konuşma ve her yöne sınırsız SMS sunuyor. Paketin taahhütlü fiyatı aylık 89 TL, taahhütsüz fiyatı ise 119 TL.

-  Vodafone Türkiye ise, 4.5G ile birlikte yüksek kotalarda internet deneyimi yaşamak isteyen abonelerine Vodafone Red tarifelerini sunuyor. Vodafone Red bünyesinde geliştirilen ‘Bol İnternetli Tarifeler’ kapsamında Vodafone Red’lilere ses, veri ve SMS’i içinde barındıran 4 farklı tarife (Red XS, Red M, Red L, Red 2016) öneriliyor. Ses, veri ve SMS kullanım oranları değişmekle birlikte tüm tarifelerde Vodafone’lulara sabit hatlarla sınırsız konuşma, yurtdışını arama, yurtdışında kullanım ve aile indirimi avantajları sağlanıyor. Ailelere yönelik Red M tarifesinde 6 GB internet kotası bulunuyor. Fiyatı 48 TL olarak belirlendi.

Sıkıntı yaşanmaz
-  Turkcell ise henüz 4.5G tarifelerini açıklamadı. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, geçen hafta yaptığı konuşmada 2 GB’lık bir videonun 3G’de 780 saniyede indirilebildiğini, 4.5G’de ise 54 saniyede indirileceğinden bahsederek, “4.5G’ye geçen kullanıcılar paketlerini aynı fiyata kullanmaya devam edecekler. Turkcell’in paket ve tarifelerinde zam olmayacak. 4.5G’de fiyat farkı ve kota derdi olmayacak. Tarifeler aynen devam edecek. Kota konusunda da sıkıntı yaşanmayacak, hatta Turkcell’in 4.5G lansmanı döneminde kullanıcılara özel sürprizleri olacak” dedi.


‘Harcadığnız veriyi devamlı kontrol edin’
İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, 4.5G’ye geçişle kişilerin internet kullanım miktarlarının da artacağını belirterek, yüksek internet faturalarıyla karşılaşmak istemeyen  tüketicilerin ne kadar veri kullandıklarını ‘Veri Kullanım Hesaplayıcı’ hizmetiyle hesaplayabileceğini söyledi. 
Veri Kullanım Hesaplayıcısı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hayata geçirildi ve internet sitesinde yer alıyor. Özeren, Veri Kullanım Hesaplayıcı sayesinde tüketicilerin aylık ya da günlük görüntüledikleri sayfa sayısını, gönderdikleri e-posta adedini, izledikleri toplam video ve dinledikleri müzik süresini, yüklediği sosyal medya içeriklerini, Oyunoynadıkları zamanı ve diğer kullanımlarını girerek, ne kadar  veri kullandıklarını hesaplayabildiğini kaydetti.
 

 YENİ YARIŞMA
Kod yarışı için başvuru başladı

Microsoft Türkiye, Finansbank ve Habitat Derneği’nin işbirliği ile hayata geçirilen ve çocukların Kodu programıyla yazdığı oyunlarla katılacağı ‘Kodu Cup Türkiye 2016’ Yarışmasına başvurular başladı. ‘Çevre ve Ben’ konulu yarışmaya 8-14 yaş aralığında çocuklar ekiplerini oluşturarak başvurabilecek.
Yarışmaya katılan çocuklar oyunlarını, Microsoft tarafından geliştirilen ve çocuklara programlamayı öğretmeyi amaçlayan ücretsiz oyun geliştirme aracı Kodu programı ile tasarlayacak. Öğretmenler http://aka.ms/koducup2016 adresindeki formu dolduruyor ve öğrencilerinin yazdıkları oyunları sisteme yüklüyor. Finale kalan takımlar, lider öğretmenlerine gönderilecek e-posta ile bilgilendirilecek ve Facebook.com/minikparmaklargelecegiprogramliyor sayfasından da kamuoyuna duyurulacak. Finalin yapılacağı tarih ve yer de aynı sayfada ilan edilecek.
 

YENİ ÜRÜN
Kamerada çıtayı yükseltiyor
Yeni HTC Desire 828, el hareketini algılayarak objektifi hareket ettiren optik görüntü sabitleme özellikli 13 MP ön kamerasıyla dikkat çekiyor. 828’in UltraSelfie ön kamerası 3 kata kadar daha fazla ışık yakalayarak selfie meraklılarının düşük ışıkta bile daha iyi fotoğraf ve videolar çekmelerini sağlıyor. 

828, selfie’lerde daha fazla arka plan, manzara veya insan dahil etmenize imkan veren 26.8 mm genişliğindeki objektifi ile selfielerde tek kareye daha fazlasını sığdırma imkanı sunuyor. HTC UltraPixel teknolojisi, selfie’lerin düşük ışıkta dahi çok daha net ve aydınlık görünmesini sağlıyor. Ayrıca fotoğraflara yaratıcılık katmak isteyenler için prizmatik, çift pozlama veya biçim maskeleme gibi özel efektleri tek dokunuşta uygulamaya imkan veren fotoğraf düzenleyici ile görüntüleri kolayca düzenleyebiliyor.
 

Oyun geliştiricileri bir araya getirecek

Tematik ön kuluçka merkezi ODTÜ Teknokent Atom, 2016 döneminde oyun geliştiricileri yeniden bir araya getiriyor. Şimdiye kadar 60 üzerinde ekibi destek programına kabul eden Atom ön kuluçka merkezi 2016 geliştirici ekip alımları için başvurular 1 Nisan 2016’ya kadar devam edecek. Geliştirici gruplara ortak ofis alanı, donanım, yazılım, altyapı destekleri devam eden Atam, bu yıl da destek programını bir adım ileri taşıyacak. Yurtiçi ve yurtdışından uzmanlar desteğiyle hazırlanan ve sunulan eğitim çalışmaları, mentorluk desteği, iş birliği imkanları, kapsamlı staj programının yanısıra bu yıl iş geliştirme ve proje yönetimi desteği, tanıtım ve yayın destekleri ile zenginleşen ön kuluçka programı, oyun geliştiricilerin hayallerini iş fikirlerine, iş fikilerini de başarı hikayelerine dönüştürmeyi amaçlıyor.