Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, "4G'ye geçersek Türkiye Çöplük haline döner. 3G'de 2 yıl daha sabredersek 5G'ye geçeriz açıklamasının ardından, 4G ihalesinin yapılıp yapılmayacağı netlki kazanmadı. Konuyla ilgili Hacer Boyacıoğlu ve Ahmet Can'ın Hürriyet'te yer alan haberi şöyle: 

Şu anda kullandığımız mobil internet teknolojisinden 10 kat daha fazla hız sunan dördüncü nesil (4G) için belirlenen ihaleye tarihine 14 gün kaldı. KDV dahil 3 milyar Euro civarında toplam bir bedelle sonuçlanması beklenen ihale tarihine hızla yaklaşıyoruz. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “3G’de 2 yıl daha sabredersek, 5G’ye geçeriz. Aksi takdirde 4G’ye geçersek Türkiye çöplük haline döner” sözlerinden sonra geleceği tehlikeye giren ihale süreciyle ilgili resmi bir açıklama yapılmaması şaşırtıyor.

Türkiye tarihinin en büyük ihalesiyle ilgili şu anda tek gerçek olan şey ise Bakanlar Kurulu imzası ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla 18 Mart’ta Resmi Gazete’de yayınlanan ve ihalenin 26 Mayıs Salı günü yapılacağını duyuran ilan. 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ihaleyle ilgili açıklamaları yapması gereken resmi makamlar. Bu makamlardan ‘ihale olacak’ ya da ‘ihale olmayacak’ yönünde bir açıklama yapılmadığı gibi mobil iletişim öperatörlerinin sessizliği de dikkat çekici. Erdoğan’ın 5G çıkışı öncesi her fırsatta 4G ile ilgili basın duyurusu, etkinliği ve reklam çalışması yapan mobil operatörlerin tam anlamıyla bir fren yaptığı gözleniyor. 3 mobil iletişim şirketi yetkilileri ihaleyi isteyip istemedikleri yönündeki sorulara resmi bir cevap vermekten kaçınırken, yazılmamak kaydıyla verilen yanıtlarda ise, “5G’nin ne zaman hayata geçeceği belirsiz. 3G teknolojisi ile bir yere kadar gidebiliriz. Teknolojideki bu gelişme ve tüketicinin ihtiyaçlarının her gün artması 3G kapasitesinin 2 yılı beklemeden tıkanacağını gösteriyor. Bu bizi hem bizi hem de tüketici geri bırakır. Verilen hizmetin kalitesini düşürür” diyor.

GÖRÜŞME BELİRLEYECEK

4G düzenlemesini yapacak kurum BTK’nın başkanı Tayfun Acarer’i ihale tarihini sormak için aradık. Acarer, konuyla ilgili hiçbir açıklama yapmayacaklarını ifade etti. 4G ihalesinin iptal edilip edilmeyeceğiyle ilgili olarak, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı da sessizliğini koruyor. Hürriyet’in konuyla ilgili olarak bakanlığa yazılı olarak yönelttiği sorulara da henüz yanıt verilmedi. Ancak kulislerde ihalenin akıbetinin gelecek hafta netleştirileceği, henüz net bir karara varılmadığı dile getiriliyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında yapılacak görüşmenin ihalenin geleceğini de belirleyeceği ifade 
ediliyor.

HERKES HAZIR

Aldığımız bilgilere göre telekomünikasyon sektöründeki herkesin gözü kulağı önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yapacağı görüşmede. Mobil iletişim operatörlerinin yanı sıra bu şirketlere baz istasyonları ve altyapı teknolojileri sunacak şirketler de görüşmeden çıkacak sonucu bekliyor.

GÜN GÜN 4G'DE NELER OLDU
18 Mart Resmi Gazete’de 

4G ihalesinin frekans bedelleri açıklandı. 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz frekansları için 3 milyar Euro civarında gelir beklentisi oluştu.
10 Nisan
BTK yaptığı açıklamayla 4G ihale tarihini 26 Mayıs Salı olarak belirlendiğini açıkladı.
21 Nisan
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Gündemde 4G ihalesi var. Ama dünya 5G’yi konuşuyor. 4G ile zaman kaybetmemize gerek yok. 3G’de 2 yıl daha sabredersek, 5G’ye geçeriz. Aksi takdirde 4G’ye geçersek Türkiye çöplük haline döner.”
28 Nisan
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli: “Cumhurbaşkanı’nın sözleri talimat niteliğinde. Kendisi yarı başkandır, yürütmenin başıdır. Söylediklerini önemsemeliyiz. 3G ve 4G arasında çok büyük fark var ama 5G’yi görünce bu fark detay kalacak.”
1 Mayıs
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun: “En son edindiğim bilgi 4G ile devam edilecek ama 5G hazırlıkları da bir taraftan sürdürülecek.”
11 Mayıs
İhale gününe tam 15 gün kalmamasına rağmen Ankara’daki yetkililer ve mobil iletişim operatörlerinin yetkilileri, ihalenin olup olmayacağına dair hiçbir birşey bilmiyor.