Mobil iletişimde 4G ihalesinin 26 Mayıs'ta yapılacağının duyurulmasından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 21 Nisan'da yaptığı "2 yıl daha bekleyelim, 5G'ye geçelim. Memleket çöplüğe dönmesin" şeklindeki açıklama, 4G ihalesiyle ilgili belirsizlik meydana getirdi. Sefer Levent, Hürriyet'teki köşesinde bu belirsizliği konu aldı. İşte Levent'in o yazısı: 

Dev bir ihale düşünün... Öylesine büyük ki devletin kasasına yaklaşık 2.5 milyar Euro girmesi bekleniyor. Son 2 yıldır ülkenin gündeminde. Harıl harıl hazırlık var. Mevzuat oluşturulmuş. Yol haritası belirlenmiş. Hatta 18 Mart 2015'te şartnamesi Resmi Gazete'den ilan edilmiş. 26 Mayıs'ta yapılacağı hükümet tarafından duyurulan ihaleye girecek şirketler (ki birisi halka da açık) artık gün sayarken Cumhurbaşkanı 21 Nisan'da "Gündemde 4G var biliyorum. Ancak dünya 5G'yi tartışıyor. 2 yıl daha bekleyelim, 5G'ye geçelim. Memleket çöplüğe dönmesin" diyor.

İPTALE BAKIYORUZ

An itibariyle bir bilinmezlik süreci başlıyor. Yaygın inanış 4G ihalesinin iptal edileceği yönünde. Konu medya üzerinden hararetli bir şekilde tartışılıyor. Kimi 4G'nin gereksiz olduğunu öne sürerek Cumhurbaşkanı ile hemfikir olduğunu beyan ediyor, kimi ise daha ortada 5G'nin bile olmadığını söylüyor. Yetkili ağızlar ise derin bir sessizliğe gömülüyor. Başbakan, Ulaştırma Bakanı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) konuyla ilgili tek ses çıkmıyor. Ta ki Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli 28 Nisan'da konuşana kadar. Erdoğan'ın 4G çıkışını ele alan Canikli, "Cumhurbaşkanı'nın sözleri talimat niteliğinde. Kendisi yarı başkandır, yürütmenin başıdır. Söylediklerini önemsemeliyiz. 4G ihalesinin iptali konusu şu anda hükümet tarafından değerlendiriliyor" diyor. Ancak bir aydan az süre kalmasına rağmen hâlâ resmi bir açıklama yapılmıyor ya da yapılamıyor.

GÖNLÜ 4G'DE

Dün Turkcell'in ilk çeyrek sonuçlarını açıklamak üzere ilk kez basın karşısına çıkan yeni Genel Müdür Kaan Terzioğlu da aslında bu bilinmezliğin zorluğunu yaşadı. Farklı farklı versiyonlarla "4G ihalesi yapılmalı mı, 5G'ye doğrudan geçilebilir mi" diye sorduk ancak Terzioğlu her defasında aynı yanıtı verdi: "4G'nin bir an önce hayata geçmesini istiyoruz. Biz hizmet şirketiyiz. 4G ya da 5G olsun müşterilerimize hizmet etmeye hazırız. 4G, 5G'den önce mi gelmeli bu tartışmaya girmek istemiyorum. Zaman gelir 4G, 5G'den sonra da gelir. Turkcell olarak 4G'de de 5G'de de sorumluluk almaya hazırız. 4G-5G tartışması sağlıklı. Ümit ediyorum bir an önce muğlaklık ortadan kalkar."  Terzioğlu'nun sonrasındaki sözleri ise aslında operatörlerin gönlünde 4G ihalesinin yapılması olduğunu net biçimde ortaya koyuyor. Terzioğlu, "4G'nin olması yatırım planlarımızı hızlandır. Bize derinlik katar, yatırım planlarımızı optimize etmemizi sağlar" diyor. Özetle Terzioğlu'nun gönlünden 4G ihalesinin devam etmesi geçiyor. Aslında diğer operatörlerin de farklı düşünmediğini söyleyebiliriz. Hatta Ulaştırma Bakanlığı'nın ve BTK'nın da... 
Bu durumda, gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'da...