Elektrikli otomobiller, otomobil dünyasında giderek yaygınlaşıyor. Daha ucuz yakıt tasarrufu ve çevreci özellikleri ile gelecekte benzinli ve dizel araçların yerine geçecek elektrikli otomobiller için, üreticiler yoğun bir şekilde Ar-Ge çalışmaları yapıyor. Elektrikli otomobillerde kullanılan piller, kısa kullanım süreleri ve uzun şarj etme süreleri nedeniyle otomobil üreticilerini zorlayan etkenlerin başında geliyor.
 
Elektrikli otomobillerin pil sorununa çare olacak haber Singapur'dan geldi. Singapurlu bilim adamları, 5 dakika gibi kısa sürede şarj olan ve 20 yıl kullanım ömrü olan pil bataryası geliştirdi. Nanyang Teknoloji Üniversitesi'nde geliştirilen lityum-iyon pil 10 bin kez şarj edilebiliyor. Şu anda elektrikli otomobillerde kullanılan pil bataryaları 4 saatte şarj oluyor ve 2-3 yıllık kullanım ömrüne sahip.
 
Doktor Chen Xiaodong, geliştirdikleri yeni nesil pil sayesinde, elektrikli otomobillerin şarj süresinin, yakıtlı araçların benzin istasyonunda harcadıkları süre ile aynı olacağını açıkladı. Doktor Chen Xiaodong, bu yeni teknoloji sayesinde elektrikli otomobillerin menzilinin büyük ölçüde artacağını ve yolculuk esnasında şarj sorununun ortadan kalkacağını belirtti.
 
Singapurlu bilim adamları, yeni pil teknolojisini geliştirirken, geleneksel olarak negatif kutup olarak kullanılan grafit yerine toprakta bulunan ve gıda endüstrisi ile güneş koruyucu kremlerde kullanılan titanyum oksitten üretilen bir jel kullandıklarını açıkladı.
 
Bilim adamları titanyum oksit nano tüplerin üretiminin de kolay olduğunu, akü üreticilerinin kolaylıkla üretim süreçlerinde gerçekleştirebileceklerini söyledi.
 
Chen, hızlı şarj olan lityum-iyon akülerin iki yıl içinde piyasaya çıkabileceğini tahmin ettiğini kaydetti.