Başta Güney Kore gibi bazı ülkelerde pilot uygulamaları başlayan ve cep telefonlarındaki internet hızını başdöndürücü şekilde artıracak olan bu teknolojiye herkesin ulaşması zaman alacak. Mobil telefonların saniyede 10 gigabyte'lık veri aktarımını sorunsuz yapabilmesi için her 1 kilometrekarelik alana 20 baz istasyonu kurulması gerekiyor. Böyle bir altyapının kurulmasının da yıllar alması kaçınılmaz.

Peki bu kadar yüksek veri taşıma kapasitesi en çok hangi alanlarda ihtiyaç duyulacak ve ne gibi devrimlere yol açacak?

Wired dergisi editörleri 5G fırtınasının en çok etkileyeceği sektörleri derledi.

İnsansız araçlar balık sürüleri gibi sorunsuz akacak

5G teknolojisini sabırsızlıkla bekleyenlerin başında sürücüsüz araç geliştiricileri bulunuyor. Bunun nedeni de araçlardan alınan ve araçlara gönderilen verilerin hızı otomatik pilotun performansını da doğrudan etkiliyor.

Sürekli güncellenen yüksek çözünürlüklü haritalar aracın etrafını daha iyi algılamasını ve sürüşün çok daha güvenli ve sorunsuz olmasını sağlayacak. Operasyon merkezlerindeki geliştiriciler de sürekli olarak araçların performansını takip edebilecek.

Elbette artık yola odaklanması gerekmeyen yolcuların da yol boyunca eğlence ihtiyacı ve reklamverenlerin talepleri de artacak.

Bunların hepsi 5G teknolojisi ile çocuk oyuncağı olacak. Fakat asıl devrim artık araçlar birbiriyle iletişime geçince başlayacak. Araçlardaki otomatik pilotlar ya da daha doğru ifade ile sürücü robotlar sadece çevreyi gözlemlemenin de ötesine geçerek birbirleriyle konuşacak ve araçlar tıpkı bir balık sürüsünün ilerlemesi gibi birlik içerisinde, birbirine çapmadan akıcı bir şekilde ilerleyebilecek.

Bilim insanları bunun denemelerini daha önce kısa mesafeli radyo vericilerle gerçekleştirdi fakat bu teknoloji az sayıda araçla ve ancak özel ekipmanlarla mümkün olabiliyordu.

5G teknolojisi ile modemi olan her aracın ağa dahil olması mümkün olacak.

Uzak mesafeli ameliyatlar artık kablosuz olacak

Uzak mesafeli ameliyatlar halihazırda yapılabiliyor. Henüz ok yaygın olmasa da doktorların ameliyat odasında fiziken bulunmadığı anjiyoplasti, safra kesesi gibi ameliyatla gerçekleştirildi. Fakat bu fiberoptik gibi internet hızının yüksek olduğu ağlar sayesine mümkün oldu.

5G teknolojisi artık doktorların dünyanın herhangi bir yerindeki bir hastayı ameliyat etmesine imkan tanıyacak. Doktorlar bu teknolojinin özellikle dünyanın gelişmiş sağlık hizmetlerine erişimin kıstılı olduğu bölgelerindeki hastalara büyük kolaylık sağlayacağını belirtiyor.

Üretim bantlarında daha fazla veri daha az insan olacak

Dünyanın bir çok yerindeki fabrikalarda robot kollar insanların yaptığı işleir devralmaya başladı bile. Sanayi 4.0 konsepti ile birlikte üretimin her aşamasında verilerin çok büyük bir hızla toplanması ve işlenmesi verimlilik noktasında bir devrime yol açması bekleniyor.

Sabit kollar yerine hareket edebilen ve daha karmaşık görevleri üstlenen robotların da gerçek zamanlı olarak operasyon merkezi ve birbirleriyle irtibat halinde olması da güçlü bir 5G altyapısı ile çok daha kolay hale gelecek.

Ayrıca verilerin gerçek zamanlı ve sürekli takibi robotların problem çıkarma ihtimali de çok önceden anlaşılabilecek böylece çok hassas ürünlerin üretiminin sıfır hata ile sürdürülmesi sağlanacak.

Yeni sanal gerçeklik gerçeğinden ayırt edilemeyecek

Piyasada şu ana kadar çıkan sanal gerçeklik ürünleri son derece gelişmiş olsalar da henüz hiçbiri laboratuar ortamında elde edilen gerçeklik hissini yakalayabilmiş değil.

Bunun sırrı da laboratuardaki bilgisayarların çok daha güçlü ver aktarımının çok daha hızlı olması ile alakalı.

Sanal gerçeklik kaskları yüzlerin ve mekanların görüntülerini alıp bilgisayar ortamında işledikten sonra birbiriyle eşleyerek bir birinden uzak kişileri aynı ortamda buluşturabiliyor. Fakat donanımlar ne kadar geliştirilirse geliştirilsin bunu gerçek zamanlı olarak yapmak için gerekli olan hızı şu andaki 4G altyapısı ile yakalamak zor görünüyor.

5G ile şimdikinden 100 kar daha hızlı veri aktarabilen telefonlar sayesinde artık sanal görüntüleriniz gerçek zamanlı olarak gerçeğinden ayırt edilemeyecek kadar yüksek kalitede mesafe sınırı tanımaksızın taşınabilecek.

Sanal gerçekliğin yanı sıra artırılmış gerçeklik de artık yeni bir boyuta taşınacak. Artırılmış gerçeklik teknolojisi PokemonGo ve Minecraft Earth'ün de ötesine geçerek bilgilendirme noktaları ya da danışmanlık masaları gibi bir çok alanda kullanılabilecek.

Tabi iletişimün erişeceği bu başdöndürücü hız yeni güvenlik açılarını da beraberinde getirecek. Bunun üzerindeki kanuni ve etik tartışmalar da en az teknolojilerin kendisi kadar gündemi meşgul edecek gibi görünüyor.