Apple, iPhone 6 ve daha sonra çıkan iPhone modellerinde beklenmeyen kapanma şikayetlerine yönelik yeni bir güç yönetimi özelliği getirdi.Şirkete göre bu kapanmalara eskiyen piller neden olmuştu.

Apple o dönemde pillerin değiştirilerek bu sorunların çözülebileceği ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. Bunun yerine işletim sistemine eklediği bir özellik ile güç tüketimini sınırlamak için iPhone’un işlemcisini en yoğun çalıştığı zamanlarda yavaşlattı.

iOS 10.2.1’de uygulanan güç yönetimi özelliğinin ardındaki ayrıntılar karşılaştırma testleri ile pilleri eskimiş iPhone’ların yavaşlatıldığı ortaya çıkana kadar açıklanmadı. Apple’ın skandal itirafı ile birlikte konu mahkeme koridorlarına taşındı.

Bloomberg kaynaklarına göre, ABD hükümeti geçtiğimiz günlerde konu ile ilgili Apple’dan bilgi istedi.DoJ (Adalet Bakanlığı) ve SEC (Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) Apple’ın iOS 10. 2.1’deki “açıklamalarına ilişkin” güvenlik yasalarınıihlal edip etmediğini belirlemek için soruşturma başlatıyor. 

ABD soruşturmasına ek olarak, şirketin Çin, İtalya, Güney Kore, Fransa, Brezilyave diğer ülkelerdeki soruşturmalarla da uğraşması gerekecek. Bu ülkelerdeki yasalar çerçevesinde hükümet yetkilileri Apple’a konu ile ilgili yaptırımlaruygulayabilirler.

Apple, yavaşlatılan iPhone’lar için özür dileyerek indirimli batarya değişim programı başlattı. Kullanıcıların iOS 11.3 güncellemesi ile iPhone batarya sağlığını görmelerini sağlayacağını açıkladı. Yine bu güncelleme ile güç yönetimi özelliklerinin devre dışı bırakılmasına izin vereceğini belirtti.

Bu çabalar şirketi kurtaramayacak gibi görünüyor. Apple açılmış onlarca dava dışında hükümetlerin açacağı soruşturmalarla uğraşmak zorunda.