Günümüzde yazılımcıların vazgeçilmezi olan GitHub, geliştirilen projelerin tüm dünya ile paylaşılabilmesini ve üzerinde geliştirmeler yapılabilmesini sağlıyor. Bu sayede GitHub üzerinde geliştiricilerin yayınladığı projeler herkes tarafından indirilebiliyor, açık kaynak kod sayesinde üzerinde değişiklikler yapılabiliyor.

Yazılımcılar için adeta bir CV haline gelen GitHub, geçen yıl Microsoft tarafından satın alınmıştı. ABD’nin ticari kısıtlamaları nedeniyle GitHub’ın bazı ülkelerdeki geliştiricilerin hesaplarını kapatması dünya gündemine oturdu. Bu geliştiricilerin emekleri çöpe giderken, hesaplar kapatılmadan önce bir uyarı yapılmadı.

GitHub, İran ve Suriye’deki yazılımcılara ambargo uyguladı!
Tahmin edilebileceği gibi ambargo uygulanan ülkelerin başında İran gelirken, Suriye ve Kırım da İran’a eşlik ediyor. ABD’li yazılım şirketlerinin uyguladığı ilk ambargo bu değil. ShiftDelete.Net olarak ekip içerisinde mesajlaşma için kullandığımız Slack, İranlı kullanıcıların hesaplarını bu yılın başlarında kapattı.

Şirketin CEO’su Nat Friedman, Twitter’da yaptığı açıklamada ticari kısıtlamaların insanlara verdiği zararı duymanın oldukça acı verici olduğunu belirtti. Bunun önüne geçebilmek için büyük çarba harcadıklarını belirten Friedman, GitHub’ın ABD’li merkezli diğer şirketler gibi ticaret yasalarına tabi olduğunu belirtiyor.

Küba ve Kuzey Kore’nin ilerleyen günlerde yazılımcılara ambargo uygulanan ülkeler arasına eklenebileceği belirtiliyor. Yazılımcıların mağduriyetine neden olan sorun ise herhangi bir şekilde projelerin yedeklenmesine izin verilmemesi.