TEKNOLOJIGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyayı sarsan korona virüs Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasında devam eden 5G internet yarışında ABD’yi bir adım öne taşıdı. Çin başbakanı Şi Cinping’in öncelikli hedeflerinden birisini 5G teknolojisine ulaşmak olarak açıklamıştı.

Korona virüsün etkisiyle finansal ve hizmet sektörlerinde önemli bir yavaşlama söz konusu. Çin’in birden fazla şehrinde inşa edilen 5G baz istasyonlarında korona virüs sebebiyle verimlilik düşüşü söz konusu. Çin Yeni Yılı sonrasında da bu baz istasyonlarının kurulması karantilar sebebiyle gecikebilir. Ayrıca Delta Partners’ın paydaşlarından Vinor Nair’in ifadelerine göre Korona virüs tedarik zincirini etkileyerek ağ dağıtımı gibi işgücü yoğun sektörlerde verimlilik düşüşüne neden olacak.

Yeni nesil mobil internet ağı ve süper hızlı veri akışı sağlayan internet anlamına gelen 5G teknolojisi sürücüsüz arabalar gibi birçok yenilikçi icadın da altyapısını oluşturarak geleceğin ekonomik gelişiminin temellerini atacak.

5G konusu teknolojik olduğu kadar politik de bir yarış. Amerika Birleşik Devletleri Huawei’yi dünyanın birçok yerinde engelleyerek Çin’i yavaşlatmayı hedeflerken aynı zamanda Çin’i 5G teknolojisini kullanarak küresel bir ajanlık faaliyeti yapacağı iddiasıyla suçlamıştı. ABD başkanı Donald Trump 5G yarışı için “Amerika’nın mutlaka kazanması gereken bir savaş” demişti.