ABD’de iki partinin meclis üyelerinin de üzerinde anlaştığı ve çip üretiminde kullanılan yarı iletken endüstrileri için 22,8 milyar dolar yardımı öngören yasa tasarısı meclise sunuldu. Çin ile teknoloji konusunda stratejik mücadelenin yaşandığı bir zamanda, yasa ABD çip fabrikalarını arttırmayı amaçlıyor.

Bir çip fabrikası kurmanın maliyeti 15 milyar dolara varabilir. Maliyetin büyük bir kısmını ise pahalı üretim ekipmanları oluşturuyor.

Teklif yarı iletken ekipmanlar üreten fabrikalar için gelir vergisinin %40’ının iadesini, devlet teşvikleriyle uyumluluğunu sağlamak için 10 milyar dolar federal fon yardımını ve 12 milyar dolar değerinde araştırma-geliştirme fonlamasını kapsıyor.

Yasa teklifi aynı zamanda ABD Savunma Bakanlığına, yerel bir yarı iletken tesisi kurulması ve geliştirilmesi için ‘Savunma Üretim Yasası’nı kullanma yetkisi verecek. Küçük bir “güvenli tedarikçiler” grubu ABD hükümetine çip tedarikinde rol alırken, çiplerin büyük bir kısmı Asya’dan ithal ediliyor.

ABD’li Intel Corp ve Micron Technology gibi firmalar hala ABD’de çip üretmeye devam ederken, endüstrinin ağırlık merkezi Asya’ya kaydı. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) çip üretiminde piyasa kontratlarının yarısından fazlasını sahip ve daha dayanıklı ve gelişmiş çipler üretebiliyor.

TSMC Geçen ay Arizona’da bir fabrika kuracağını duyurmuştu.