Yapay zeka kullanımı ve test edilmesine ilişkin kabul edilen kanunlar otomobil, kimyasal ürünler, kozmetik malzemesi ve oyuncaklar için kabul edilen yasalarla benzerlik gösteriyor.

Düzenlenen basın açıklamasında konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Bu sektörü geliştirmek, araştırmacıları, mucitleri ve girişimcileri yapay zeka alanında desteklemek istiyoruz. Bunun yanında vatandaşlarımızı yapay zeka konusunda teşvik etmek ve bu teknolojiyi daha rahat ve güvenli bir şekilde kullanmalarını sağlamayı amaçlıyoruz." dedi.

Yapay zeka konusunda hazırlanan yeni düzenlemenin özellikle insan hakları ve çıkarlarına ters düşmemesine özellikle dikkat ettiklerini belirten Leyen, "Yapay zeka insanlara hizmet etmeli ve insan haklarıyla uyumlu olmalı. Bu sebeple kritik noktadaki kararları insanların alması gerektiğini düşüyoruz. Yapay zeka çok büyük risk barındırıyor. Bu sebeple ortak pazarda kullanılmadan önce yapay zeka uygulamalarının önemli testler geçirmesi gerekli." diye konuştu.

B Endüstri Komisyoneri Thierry Breton ise birliğin yapay zeka konusunda belirli standartları olacağını açıkladı. Breton, "GDPR (AB Veri Mahremiyeti Kuralları) ile birlikte kendi kurallarımızı tayin ettik ve bu kurallar yapay zeka konusunda da geçerli olacak. Bu kurallar Avrupa'da el üstünde tuttuğumuz bireysel ve temel hakların da garantisi durumundadır." ifadelerini kullandı.

Uzmanlar ve bazı aktivistler yapay zeka konusunda özellikle yüz tanıma teknolojisinin hak ihlallerine sebep olabileceği konusuna dikkat çekiyor.