TEKNOLOJIGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’li yetkililer Çinli ve İranlı bilgisayar korsanları tarafından agresif bir biçimde korona virüs için ilaç ve aşı bulmak için çalışına Amerikan üniversitelerine, sağlık şirketlerine ve ilaç firmalarına saldırıda bulunulduğunu iddia etti.

Yetkililer, 3 Ocak'tan bu yana iki ülkenin korona virüsün yol açtığı Kovid-19 hastalığına aşı bulmak için çalışan bir dizi Amerikalı firma ve kuruma siber saldırılar düzenlediğini söylediler.

Wall Street Journal’in haberine göre bazı hükümet yetkilileri söz konusu korsanlık faaliyetlerinin Trump yönetimince ABD kamu sağlığına direkt bir saldırı olarak görülebilmesi olasılığını oldukça yüksek olarak görüyor. Saldırılar ABD’nin aşı araştırmalarına darbe vurduğu için savaş nedeni sayılabileceği dahi söyleniyor. Bu tip yorumlar, ABD hükümetinin siber saldırılara yönelik tavrının ne derece değiştiğini de gösteriyor.

Habere göre saldırıların ardından ABD hükümeti alarma geçti. Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Ulusal Güvenlik Bakanlığı'nın (DHS) siber kanadı Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Dairesi'nin çarşamba günü, Pekin'in aşı araştırmalarını çalma amaçlı yaygın siber saldırılara sponsor olduğunu söyleyerek, yetkililerin Çin'le ilgili olarak "kamu hizmeti duyurusu" olarak adlandırdığı bir açıklama yayınlaması bekleniyor. FBI ve DHS yorum yapmayı reddetti.

İran şifre çalıyor

Ayrıntılı bilgi vermeyi reddeden üst düzey hükümet yetkilileri aynı tesisleri sürekli olarak hedef saldırıların İran merkezli olduğu istihbaratını aldıklarını belirtti. İran’ın tercih ettiği en yaygın yöntemse şifre püskürtme olarak adlandırılıyor. Daha az teknik bilgi gerektiren bu bilgisayar korsanlığı tekniğiyle İranlı bilgisayar korsanları hızlı bir şekilde yaygın hesap giriş şifrelerini tahmin ederek sisteme giriş yapılması sağlanıyor.

En büyük düşman Çin

İdari yetkililer, korona virüs salgını sırasında siber saldırılar düzenleyen başlıca düşmanın Çin olduğunu, saldırıların daha yaygın ve sık olduğunu söylediler. Yetkililer, saldırıların yıkıcı olduğunu ve kovid-19 için bir aşı bulmaya çalışan Amerikan araştırma kurumları ve firmalarının çabalarını baltaladığını söylediler. Yetkililer, araştırmalara verilen zararın kasıtlı olup olmadığının belli olmadığını belirterek, Çin’i kendi parmak izlerini temizlemeye çalışırken evde yanlışlıkla hasara yol açan bir hırsıza benzetiyorlar.

İsmi verilmeyen Amerikalı üst düzey bir yetkili konuya ilişkin, "Bu tip suiistimalleri neyin motive ettiğini bilmek zor ve bazen de imkânsız, fakat bu tür herhangi bir faaliyet beraberinde kazara, yıkıcı etkileri tetikleme riskini de beraberinde taşıyor" dedi.

Amerikan hükümetinin, gizli istihbaratlarla ilgili hassasiyetler göz önüne alındığında, bir tip bir saldırı tespit edildikten sonra siber faaliyetler için başka bir ülkeyi resmen suçlaması alışılmadık bir durum. Çarşamba günü geçilen alarm durumunda Çin’in siber saldırılara nasıl katıldığıyla ilgili teknik bilgi verilmeyecek. Fakat bu tip özel bilgilerin ilgili kuruluşlarca paylaşılabileceği belirtiliyor.

Airbus, AB'ye uydu haberleşme çözümleri sunacak

 

Şeytani yapay zekâ mucidi Twitter’da